Priština odložila primenu odluka, na Merdaru se dobijaju stikeri za tablice, bilbordi u srpskim opštinama…

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. To je za sada epilog sinočne drame na severu Kosova i metohije. Mediji javljaju da je od jutros počelo uklanjanje barikada koje su Srbi postavili u znak protesta, dok na prelazu Merdare saobraćaj funkcioniše normalno, ali se iapk svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri. Širom četiri opštine na severu – Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana – ovog jutra osvanuli su plakati i bilbordi sa parolama “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”.

Iz Kosovske policije je danas potvrdjeno da od noćas svi gradjani koji ulaze sa srpskom ličnom kartom dobijaju potvrdu, ulazno-izlazni dokument, koji važi tri meseca i koji su u obavezi da uz ličnu kartu pokažu na uvid prilikom izlaska sa Kosova.

Kako je javila RTK 2, na prelazu Merdare saobraćaj se nesmetano odvija, uz primenu ove mere.

Iz kosovske policije je potvrdjeno i da su gradjani sa srpskim registarskim tablicama u obavezi da, prilikom ulaza na Kosovo, državne simbole na srpskim registraskim tablicama prekriju takozvanim stikerima.

Na Merdaru je iz pravca Kosova ka Srbiji kolona duga nešto vise od dva kilometra, a čeka se i iz pravca Srbije za ulaz na Kosovo.

Vlada Kosova je donela oduku o odlaganju primene odluka o reciprocitetu pod uslovom da se uklone sve barikade i obezbedi sloboda kretanja.

PUCANJE U ČETIRI SLUČAJA

Posle postavljanja blokada na puteve u severnom delu Kosovske Mitrovice, u četiri slučaja je pucano iz vatrenog oružja na policijske jedinice, a u jednom slučaju sečula detonacija, saopštila  je danas Kosovska policija.

U saopštenju se navodi da nije bilo povredjenih, ni medju pripadnicima policije niti gradjanima.

“Do sada su prijavljena četiri slučaja da su Albanci koji su putovali u tom delu zaustavljeni i maltretirani, nanošenjem povreda i materijalnom štetom na vozilima, od strane osumnjičenih lica za koje se sumnja da su deo organizacija za blokiranje puteva”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj, “zbog nastavka blokade saobraćajnica u pravcu ova dva prelaza, koju su teškim vozilima izvršila organizovana kriminalna lica/grupe”.

Policija je saopštila i da je počela da se primenjuje odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za gradjane Srbije, prilikom ulaska na Kosovo.