Kubanci su ovog meseca dobili mogućnost da u svojim domovima imaju priključak za internet, tridesetak godina nakon ostatka sveta.

Zbog basnoslovne cene interneta, pojavio se pokret građana koji traže niže cene „surfovanja“. Kako prenosi Blic, od 22. jula kubanske vlasti dopuštaju građanima uvoz rutera, registraciju opreme i stvaranje kućne bežične Wi-Fi mreže spojene na signal državne telekomunikacijske firme ETECSA. Do sada je bežični internet bio dostupan samo na javnim mestima.

Cilj države je, kako je izjavio Ernesto Rodrigez Hernandez zamenik ministra prometa, da pruži stanovništvu sve širi pristup internetu. Doduše, cena pristupa za obične Kubance je previsoka. ETECSA naplaćuje vreme provedeno na internetu, a ne potrošeni promet, te jedan sat korišćenja košta oko jedan dolar.

Ako uzmemo u obzir da prosečna plata na Kubi iznosi 50 dolara, surfovanje je luksuz.

Na stotine Kubanaca priključuje se kampanji na društvenim mrežama pod nazivom „Snizite cene interneta“.

Ernesto Rodrigez Hernandez na to odgovara da je od 2013. – kada se bežični internet pojavio na Kubi – trošak pristupa pao za četiri puta.

Tehničke karakteristike opreme koje traži nova regulativna ukinuće dosadašnje kućne mreže. Takva kontrola „suvereno je pravo“ Kube, ističu vlasti. Argumentovanjem potrebom „edukovanja“ stanovništva, Hernandez objašnjava da „nije potrebno pružiti internetsku uslugu onima koji ne znaju razlikovati što je na internetu korisno, a što štetno“.

Izvor: blic.rs

Komentar(1)

  1. komarac sa Nere i Karaša
    31. јул 2019. 16:51

    Ako je Srbija druga po skupoći u uvodjenju interneta,onda bacimo njegovih 500 evra prosečne plate,koje je on predvideo.Sa skupoćom,Vučić čuva svoju preostalu vlast u kojoj može da napravi svinjariju u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.