Na koridi odjekuje fašistička himna: Borba sa bikovima vraća se na Majorku uz proteste i pesmu “Cara de Sol”

1
Foto Profimedia

Stotine aktivista za zaštitu i prava živorinja protestovalo je na Palma de Majorki za vikend pošto je na ovom ostrvu odnedavno počela da se održava korida nakon što je 2017. godine zakonom zabranjena.

Oko 400 demonstranata uzvikivalo je: “To nije umetnost, to je mučenje” i “Ne koridi”, dok je 12.000 ljudi čekalo da u ring uđu neki od najboljih španskih toreadora.

Oni koji, ipak, podržavaju povratak koride klicali su “Sloboda” dok je ozvučenje u areni pokušavalo da nadjača demonstrante, prvo pesmom “Viva Espana” ili “Živela Španija”, a zatim i zabranjenom fašističkim odnosno falangističkom himnom “Cara al Sol”.

Regionalna vlada Balearskih ostrva zakonom je zabranila koridu 2017. godine i počela da promoviše varijacije koride u kojima se životinje ne povređuju: predviđeno je kako toreador treba da bude obučen i “naoružan”, da se bik ne sme provocirati, ali i da životinja ne sme da u ringu provede više od 10 minuta. Nanošenje fizičke i psihološke povrede biku podrazumevalo je novčanu kaznu u iznosu do 100.000 evra.

Vrhovni sud 2018. godine je poništio odluku suda o zabrani, potrvdivši jedino zabranu alkoholnih pića a borbama sa bikovima i dozvoljen ulaz isključivo starijima od osamnaest godina. Vrhovni sud presudio je da je regionalni sud prekoračio ovlašćenja zabranivši zakonom deo nacionalnog kulturnog nasleđa.

Borbu sa bikovima pristalice koride smatraju fundamentalnim delom španske kulture, a veliki događaji i važne borbe se u Španiji, piše Gardijan, ne objavljuju na sportskim, već na kulturnim stranama u novinama.

Borba sa bikovima zabranjena je u drugim krajevima Španije, a na Kanarskim ostrvima korida je ilegalna još od devedesetih godina. U Kataloniji je zabranjena zakonom 2010.

1 KOMENTAR

Comments are closed.