Na izborima se može pobediti i sa skoro 6.000 kilometara udaljenosti: Japanka koja živi u Belgiji izabarna za gradonačelnicu okruga u Tokiju

0
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japanka koja živi u Belgiji izabrana je za gradonačelnicu jednog distrikta u Tokiju nakon što je svoju kampanju vodila preko interneta za vreme pandemije koronavirusa.

Satoko Kišimoto, 47-godišnjakinja koja je čitavu deceniju živela u belgijskom gradu Luvenu sa svojim mužem i decom, sada je gradonačelnica Suginamija, dela grada u kom živi oko 500.000 ljudi, a koji je udaljen od njenog doma više od 5.800 kilometara.

Kišimotova radi kao koordinator projekata za neprofitnu organizaciju u Amsterdamu, ali je otputovala u Japan pre nekoliko nedelja kako bi kampanju privela kraju.

Njen suprug Oliver Hedman rekao je da su rezultati izbora bili “veliko iznenađenje”, s obzirom na to da porodica nije bila spremna za selidbu u Japan, prenosi Gardijan.

“Za vreme pandemije, kada se sve obavljalo preko interneta, Satoko je učestvovala u mnogo japanskih onlajn debata iz Luvena. Ona je veoma zainteresovana za politiku i uprkos obavezama na poslu zna mnogo o dešavanjima u Japanu. Postala je veoma popularna i jedan od progresivnih pokreta ju je pitao da li bi želela da se kandiduje za gradonačelnicu”, rekao je Hedman.

Satoko je do do svoje 25. godine živela u Japanu, kada se preselila u Holandiju, a zatim u Luven, gde sa suprugom živi više od deset godina.

“Rezultati su nas veoma iznenadili. Satoko je pobedila konzervativnog gradonačelinka koji je do sada bio na vlasti. Izgleda da je njena politička poruka bila bliska velikom broju građana. Satoko se salaže za manje privatizacije i više građanskog učešća”, rekao je njen suprug.

Kišimoto, urednica knige o alternativnoj privatizaciji vode, pobedila je za samo 200 glasova nakon što je uspela da neutralizuje kritike svog protivnika upućene njenom prebivalištu.

Ona i suprug su odlučili da se nova gradonačelnica odmah preseli u Japan, a ostatak porodice će joj se pridružiti nešto kasnije.

“Naš mlađi sin još uvek pohađa srednju školu i preostalo mu je par godina da je završi. Selidba u Japan stoga neće biti nimalo laka. Moramo još da razmilsimo o tome”, rekao je Hedman.