“Na izborima glasalo 20 miliona ljudi, nijedan čovek se nije zarazio tom prilikom”: Južna Koreja nema više nijedan “domaći slučaj” zaraze

0
Foto: Profimedia

Južna Koreja nije prijavila nove domaće slučajeve koronavirusa, prvi put od početka pandemije u državi, saopštio je južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), a prenosi Gardijan.

KCDC je prijavio četiri nova slučaja koja su došla iz inostranstva, dok je jedna osoba preminula.

Od ukupno 1065 uvezenih slučajeva, čak 90% zaraženih činilo je južnokorejsko stanovništvo.

Ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji je 10.765 ljudi, dok je preminulo 247 osoba, što ih svrstava među države sa najmanjom stopom zaraženih i umrlih od posledica koronavirusa. Broj zaraženih je u konstantnom opadanju od polovine marta kada su vlasti i stručnjaci doneli odluku o masovnom testiranju stanovništva.

Vlada je do sada ublažila određene mere socijalnog distanciranja, ali su lokalne zdravstvene vlasti upozorile na oprez u narednim danima kada se očekuje veliki broj ljudi na izletima tokom niza državnih praznika.

Vlasti su takođe zaključile da nije došlo do širenja virusa tokom nedavnog održavanja parlamentarnih izbora.

“Dvadeset miliona birača je učestvovalo na parlamentarnim izborima 15. aprila i nije prijavljen nijedan slučaj povezan sa održavnjem izbora, tokom četrnaest dana inkubacije”, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja Jun Tae-Ho.