Na hiljade dece iz migrantskih centara u SAD tvrdi da je seksualno zlostavljano

0

Savezna vlada SAD primila je više od 4.500 žalbi u periodu od četiri gdine o seksualnom zlostavljanju dece imigranata koja su provela vreme u državnim ustanovama za migrante, saopštio je američko ministarstvo pravde.

Deca koja su u zemlju ušla sama ili su razdvojena od svojih roditelja, piše Njujork tajms, do detalja su opisala kako ih je osoblje centra uznemiravalo i zlostavljalo. Deca su navela da su ih članovi osoblja ljubili i dodirivali, gledali kako se tuširaju i silovali, a navode se i optužbe o silovanju dece od strane drugih maloletnika.

Od oktobra 2014. godine do jula 2018. godine, Kancelarija za raseljavanje izbeglica koja vodi računa o maloletnicima bez pratnje, primila je ukupno 4.556 optužbi za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, od kojih je 1.303 upućeno Ministarstvu pravde. Tih 1.303 slučajeva smatraju se najozbiljnijim, a 178 njih odnosilo se na optužbe protiv osoblja centara.

Nisu poznati svi ishodi tužbi, ali je navedeno da je za neke optužbe utvrđeno da su neosnovane, ili da nema dovoljno dokaza.