Na Grenlandu otkriveno novo ostrvo: “Najsevernija kopnena tačka na svetu”

0

Naučnici su prošlog meseca otkrili malo ostrvo uz obalu Grenlanda za kojr kažu da je najsevernija kopnena tačka na svetu, a otkriveno je nakon pomeranja santi leda, preneo je Rojters.

Otkriće je usledilo u trenutku dok arktičke nacije – Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Severnim polom udaljenim oko 700 km prema severu, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem glečera zbog klimatskih promena.

“Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo”, rekao je Reutersu polarni istraživač i rukovodilac istraživačkog objekta Arktičke stanice na Grenlandu Morten Raš. “Otišli smo tamo po uzorke.”

Naučnici su prvo mislili da su stigli na Oodaaq, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, proveravajući tačnu lokaciju, shvatili da su otišli na drugo ostrvo, koje se nalazi 780 metara severozapadno.

“Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mesto”, rekla je švajcarska preduzetnica Kristian Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Malo ostrvo, prečnika oko 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata s morskog dna, kao i od morene, nakupina materijala nataloženog s glečera koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo predložiti naziv “najsevernije ostrvo”.