Na graničnom prelazu Tabanovce postavljena prva oznaka „Zeleni pojas – Otvoren Balkan“

0
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Na graničnom prelazu “Tabanovce”, na ulazu u Severnu Makedoniju iz Srbije, postavljena je prva oznaka “Zeleni pojas” na traci za ubrzani prolazak kamiona iz zemalja inicijative “Otvoreni Balkan”.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, „Zeleni pojas“ je jedan od prvih projekata inicijative Otvoreni Balkan u kojoj su Severna Makedonija, Srbija i Albanija, koji daje konkretan i vidljiv rezultat za brži protok robe, usluga, ljudi i kapitala.

„Najvažnija korist od Zelenog pojasa za kompanije i prevoznike, kao i za ovlašćene privredne operatere iz zemalja ‘Otvorenog Balkana’ je skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima. To je omogućeno prioritetom u prolasku i sprovodjenju carinskih procedura uz skraćene i olakšane fizičke i dokumentacione kontrole“, navodi se u saopštenju.

Vizuelnim obeležavanjem „Zelenog pojasa“ za „Otvoreni Balkan“ Uprava carina Severne Makedonije usmerava prevoznike da olakšaju kretanje robe i smanje troškove izvoza i uvoza.

Sledeće sedmice takve oznake biće postavljene i na graničnom prelazu “Ćafasan” na ulazu u Severnu Makedoniju iz Albanije, a zatim će to uraditi i partneri iz Srbije i Albanije na pozicijama na ulazu iz Severne Makedonije u te dve zemlje.

“Odobrenje za ovlašćenog privrednog subjekta koje izdaje Uprava carina je potvrda da je kao nosilac OEO pouzdan i siguran partner carinskog organa i da ima kontrolu nad procesom svog rada, a protokolima koje smo zajednički potpisali ti sertifikati podjednako su validni u zemljama ‘Otvorenog Balkana’. Ovo je značajna korist za kompanije iz tri zemlje da mogu brže i efikasnije da plasiraju svoju robu”, ističe Vlada Severne Makedonije.