Na eBay-u sada možete da kupite pravog dinosaurusa: Na prodaju fosil T-rex

On može biti vaš za svega 2,95 miliona dolara, ali naučna zajednica oštro kritikuje ovu prodaju

0

Nedavno je na eBay-u oglašena prodaja fosila bebe Tiranosaurusa reksa, pretpostavlja se jedinog na svetu, po ceni od 2,95 miliona dolara.

U opisu se navodi: “Najverovatnije jedina BEBA T-Rex na svetu! Dugačka je 4,5 METARA! Ovaj Reks je bio veoma, veoma opasni žderač mesa. Ovo je RETKA prilika, zaista, da ikada vidite bebu REKSA…”

Procenjuje se da je skelet bebe dinosaurusa star 68 miliona godina, a pronađen je 2013. godine na privatnom zemljištu u Montani. On je postao vlasništvo čoveka koji ga je otkrio, Alana Ditriha, profesionalnog nalazača fosila. On je 2017. godine pozajmio fosil Prirodnjačkom muzeju Univerziteta u Kanzasu, gde je fosil bio izložen, sve dok Ditrih naprasno nije odlučio da otvori aukciju, piše Gardijan.

Analiza ovog skeleta bila je važna za goruću debatu na polju paleontologije oko toga da li je ovaj mali Tiranosaurus odojče ili bi trebalo da se posebno klasifikuje kao Nanotiranus. Takvo istraživanje je nemoguće obaviti, pošto će fosil po svoj prilici završiti u nekoj privatnoj kolekciji.

Naučna zajednica i društvo paleontologa oštro kritikuju i Ditriha koji će onemogućiti da se ovaj važan primerak izumrle vrste proučava u naučnim okvirima, ali i muzej koji je snizio cenu fosila, pošto posreduje u prodaji.

Sa Univerziteta u Kanzasu, međutim, navode da nisu znali ništa o Ditrihovim planovima da skelet stavi na aukciju.

Dosad niko nije pokazao zanimanje da isplati navedenu cenu za fosil, iako je otvorena opcija da se ponudi određena cifra.