Na Cetinju zatvoren hotel Grand pred ustoličenje Joanikija, organizator simpozijuma tvrdi da je iz političkih razloga

0
Fotografija: Igor Šljivancanin / BETA

(Beta) – Uprava policije i Uprava prihoda i carina naložile su zatvaranje hotela Grand na Cetinju u kome se održava veliki medjunarodni simpozijum a koji je imao i veliki broj rezervacija uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslave crkve (SPC) Joanikija i protesta građana protiv tog čina.

Zatvaranje je naloženo zbog neizdavanja računa od dva i četiri eura, kazao je za portal CdM-u direktor hotela Vesko Pajević.

“Kontrola je bila prije par dana. Danas su došli da zatvore hotel. Hotel je zatvoren je, kako su naveli, fiskalni blok nije izdat, jedan od četiri i jedan od dva eura. Penzionerka koja je pogrešila fiskalni, nije imala ugovor kod sebe, nego je bio gore u kancelariji. I zatvoren je hotel do daljnjeg”, kazao je Pajević.

Hotel Grand, prema podacima sa njihovog sajta, ima kapacitet da primi više od 400 gostiju. U susret okupljanju najavljenom za nedjelju imali su povećan broj rezervacija.

“Gostiju za vikend je najavljeno, više nego što bi mogli mi da primimo”, ikazao je Pajević.

Hotel Grand je u vlasništvu preduzeća AD Izbor Bar.

Iz uprave Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) saopštili su da su učesnici međunarodnoga simpozijuma “Cetinjski filološki dani” izloženi poniženju zatvaranjem hotela.

Naglašavju da je simpozijum okupio 60-ak renomiranih naučnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Mađarske, Italije, SAD-a te domaće naučnike.

Tvrde da nema sumnje da se radi o još jednom političkom linču i sabotaži montenegristike te pritisku i zastrašivanju prijatelja crnogorske nauke i kulture.

“Ovaj je simpozijum planiran i najavljivan u domaćim i inostranim medijima mesecima unazad, te sramotno odabrani tajming potvrđuje beskrupulozne namere aktuelne vlasti u razračunavanju s ustanovama i pojedincima koji se protive politici Srpskoga sveta. Slika Crne Gore koju će nakon ovoga skandala naši inostrani gosti poneti sa sobom ćera nas da se stidimo sramote ove vlasti”, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje hotela dolazi u trenutku izuzetno podignutih tenzija na Cetinju, ali i u celoj Crnoj Gori zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije i koje najavljuju protest gradjana.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovodjenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Djukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića) na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog dogadjaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po gradjane.