Na Brnjaku i Jarinju mirno i “blokirano”

0
(Beta/AP Photo/Bojan Slavković)

(Beta) – Od jutros je na na dva prelaza na Severu Kosova, Brnjaku i Jarinju mirno, putevi su i dalje blokirani, te nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice, dok su na prelazu Merdare već gužve za probne “RKS” tablice, uz pomoć kojih je od ponedeljka jedino moguće ući na Kosovo.

Kako je objavio internet portal Kossev.info, u neposrednoj blizini prelaza su, kao i juče, rasporedjene specijalne jedinice kosovske policije.

Na prelazu Brnjak jutros je stiglo pojačanje od još pet blindiranih vozila, koja su rasporedjena dva kilometra niže od prelaza. 

“Na Merdaru su već velike gužve onih gradjana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se obavlja u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza”, navodi Kossev.info.

U opštinama na severu još ima automobila sa registracijama iz centralne Srbije i srpskih registracija gradova sa Kosova.

Kako je potvrdio kosovski MUP, gradjani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

“Oni gradjani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Medjutim, na ulazu i u saobraćaju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS”, navelo je to ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi pet evra, a važe 60 dana.

Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

VUČIĆ: ODBIO SAM PREDLOG…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu. Poručuje da je odbio “tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju”.

Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM.

“Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog, ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija”, poručuje predsednik Srbije, a prenosi RTS.

“Odbio sam to rešenje jer nije kompromisno već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni zaboravili, ali bi uveli 20-30 odsto mera. Dobio sam za odbijanje saglasnosti Saveta. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom”, rekao je Vučić.

Situaciju je uporedio sa kupovinom u prodavnici, kada postoji dogovor da se, navodi, pet kilograma pomorandži plati 1.000 dinara, a dogovor se ne poštuje.

“Vi platite, prodavac uzme te pare i ti onda tražiš pomorandže, a on kaže – ne, ne, to su posebne pomorandže, mora još, vi kažete da je dogovor bio pet kilograma za hiljadu dinara i naravno izbije svađa i dođe policajac, a to su zemlje Kvinte, i kaže – smiriti se, vi ste isti, ti dodaj još 300 dinara i onda je to kompromisno rešenje. Na takve barapske trikove Prištine više niko neće pristajati”, naveo je Vučić.

LAJČAK: OBAVESTIO SAM ŠEFOVE MISIJA EU…

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je danas zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i uputio poziv za hitno smirivanje.

“Obavestio sam šefove misija EU o situaciji na severu Kosova. Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju”, napisao je Lajčak danas na svom tviter nalogu.

On je rekao da je važno da se “smanje tenzije, povrati mirna atmosfera i dozvoli sloboda kretanja” i istakao da je EU spremna da “olakša pregovore oko svih otvorenih pitanja u dijalogu”.

Lajčak, koji je juče stigao u dvodnevnu posetu Beogradu, juče je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o krizi na Kosovu.

KURTI: SPECIJALNE JEDINICE SU TU SAMO…

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na sastanku sa ambasadorima zemalja velike petorke  (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) i šefom kancelarije EU na Kosovu izjavio da jučerašnja “odluka o uvodjenju reciprociteta u registarskim oznakama vozila nije ni provokacija ni diskriminacija prema bilo kome i da je kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna”.

“Na sastanku kome je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, razgovaralo se o jučerašnjoj odluci u vezi sa obezbedjivanjem privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama prilikom ulaska na teritoriju Kosova”, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je rekao da je jučerašnjom odlukom “sproveden zakon i obezbedjen jednak tretman za sve”.

“Posebne jedinice su tu samo za zaštitu granične policije i graničnih prelaza, jer su tamo na desetine demonstranata blokirali puteve koji vode do graničnih prelaza u njihovoj blizini”, kazao je kosovski premijer.

On je obavestio ambasadore o telefonskom razgovoru koji je sinoć vodio sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Ministar Svečlja je izjavio da “gradjani Srbije ne moraju da se plaše, jer preduzete mere nisu protiv njih niti protiv bilo koga drugog, i da se policija ne bavi nacionalnom pripadnošću putnika već da štiti i poštuje sve gradjane bez razlike”.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, ambasadori i premijer Kurti su se složili da se moraju održati mir, stabilnost i bezbednost, te da se dijalog sa Beogradom mora nastaviti.