Hor i orkestar „Muzika nade“ će svoj tradicionalni godišnji koncert izvesti na zvaničnoj proslavi Dana Evrope 9. maja, u Kombank dvorani, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U programu učestvuju „Bajaga i instruktori“, Vasil i Marta Hadžimanov, trubač Francisco Pačo Flores i dirigentkinje Joana Sieralta i Milena Injac.

Na repertoaru će biti kompozicije različitih žanrova, od klasične muzike preko latinoameričkih i afričkih ritmova do etno melodija prožetih džezerskom improvizacijom.

„Delegacija Evropske unije u Srbiji pružila nam je izuzetnu priliku da tradicionalni godišnji koncert Muzika nade bude središnja manifestacija tokom obeležavanja ovog važnog datuma. Krenite sa nam na ovo jedinstveno putovanje kroz muziku, ritmove i melodije iz raznih delova sveta i pružite podršku orkestru i horu Muzika nade, u kome zajedno muziciraju dece iz ugroženih zajednica i njihovi vršnjaci iz redovnog školovanja, stvarajući bolju budućnost za sebe i svoje drugare“, navode u „Muzici nade“.

„Nastup sa vrhunskim umetnicima, povodom Dana Evrope, veliko je priznanje našem socijalno-inkluzivnom programu, tako da 160 mladih muzičara u ovom trenutku vredno vežba širom Srbije“, dodaje Đurđa Papazoglu, direktorka programa „Muzika nade“.

Program „Muzika nade“, u Srbiji, od 2014. godine, uspešno sprovodi udruženje „Music Art Project“, koje se bori protiv elitizma u umetnosti, u želji da je učini dostupnom svakom detetu.

Do sada je više od 600 mladih, iz različitih gradova (Bujanovac, Vranje, Surdulica, Niš, Paraćin, Čuprija, Jagodina, Obrenovac, Beograd i Novi Sad), unapredilo talenat za muziku i učinilo prve sigurne korake ka promeni svog društvenog položaja učešćem u orkestrima i horovima „Muzike nade“.

Rad je zasnovan je na „El Sistema“ edukativnom modelu koji je pomogao deci u više od 60 zemalja u svetu da otkriju svoj potencijal, probude ambicije i izađu iz začaranog kruga siromaštva.

UNESCO je taj sistem proglasio za najuspešniju socijalno-inkluzivnu metodologiju ikad primenjivanu u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.