(VIDEO) Muzika “Bela ćao”, tekst “Bibi ćao”: Uoči glasnja za poverenje novoj vladi u Izraelu

0

(Beta) – Pevajući “Bibi ćao” po melodiji italijanske revolucionarne pesem “Bela ćao” oko 2.000 Izraelaca sinoć je izašlo na ulice da proslave “pobedu” uoči očekivanog kraja vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Demonstranti koji nisu mogli da sakriju radost, bili su okupljeni na dvadesetak metara od zvanične rezidencije Netanjahua čiji nadimak je Bibi,  u centru Jerusalima. Izraelci već gotovo godinu dana demonstriraju ispred Netanjahuove rezidencije i traže njegov odlazak. Njemu se sudi za korpuciju, malverzacije i zloupotrebu vlasti u nizu afera.

Ovaj skup bi mogao biti poslednji zato što Parlament treba danas da se sastane i glasa o poverenju koaliciji “promene” koja okuplja partije levice, centra i desnice i jednu arapsku formaciju.

Očekuje se da nova vladajuća koalicija položi zakletvu i da se time otvori nova stranica u istoriji Izraela, prenela je agencija Frans pres.

Na specijalnoj sednici Kneseta zakazanoj za 16.00 po lokalnom vremenu (15.00 po srednjoevropskom) lider opozicije Jair Lapid i vodja radikalne desnice Naftali Benet predstaviće novu 36. Vladu Izraela.

Nju čine dve levičarske, dve partije centra, tri desničarske stranke i jedna partija izraelskih Arapa, osam od ukupno 13 u Knesetu.

Nova vlada će biti prva u istoriji Izraela u kojoj jedna izraelska arapska partija ima tako ključnu ulogu.

Ukoliko se nešto ne promeni u poslednjem trenutku očekuje se da se izglasa poverenje toj vladi koja je obezbedila minimalnu većinu od 61 od 120 poslanika u Knesetu i da se smeni Netanjahu koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Polaganje zakletve se oslanja dakle na samo jedan glas, što ukazuje da je novo političko savezništvo veoma krhko, komentarišu izraelski mediji.

Protiv Netanjahua (71) kome se sudi za korupciju ponovo se protestovalo sinoć ispred njegove rezidencije u Jerusalimu.

Demonstranti očito nisu imali strpljenja da sačekaju današnje glasanje nego su već počeli da slave “pad kralja Bibija”, kako ga zovu.

Novu koaliciju predvodiće Naftali Benet vodja desničarske partije Jamina (Desno) prve dve godine, a onda će ga smeniti Jair Lapid, vodja partije Ješ atid (Ima budućnost), a Netanjahu će postati vodja opozicije.

Posle današnjeg glasanja, zvanična predaja vlasti očekuje se sutra u kabinetu premijera.

Netanjahu kome se sudi za korupciju ostaje na čelu najveće partije u parlamentu i veruje se da će se oštro suprotstavljati novoj vladi.

Ako se samo jedna frakcija usprotivi vlada može da izgubi većinu i padne, što Netanjahuu otvara put da se vrati na vlast, navodi Asošiejted pres.

Nova vlada obećava povratak normalnosti posle dve godine političkog zastoja i četiri uzastopna izbora bez jasnog pobednika, te jedanaestodevnog rata u Gazi i pandemije korona virusa koja je nanela veliku štetu ekonomiji pre nego što je zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinacije dovedena pod kontrolu.