“Muvaju i tu nešto smrdi…”: Zašto “Torlakovu” vakcinu ne mogu da prime stariji od 65 godina i druga pitanja koja je pokrenuo dr Radovanović

3
Foto: Screenshot Twitter

Epidemiolog Zoran Radovanović pokrenuo je pitanja o radu Instituta Torlak i da li je vakcina protiv gripa, čija je distribucija počela po domovima zdravlja, zaista i proizvedena na tom Institutu. U tekstu za list Danas on je ukazao na brojne sumnjive radnje, a u izjavi ocenjuje da je reč o “muvanju i da tu nešto smrdi”.

“Torlakova” vakcina protiv gripa se distribuira po Srbiji, međutim, građani se žale da ne mogu da je dobiju oni koji imaju više od 65 godina i pitaju se zašto.

U tekstu u Danasu profesor Radovanović otvoreno sumnja da je vakcina protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” zapravo uvezena iz inostranstva.

Profesor Radovanović pokušao je da od Agencije za lekove dobije informaciju o proceduri kojom je odobrena vakcina sa Torlaka, ali nije dobio odgovor, o čemu piše u kolumni za Danas.

“Do istine ne možete doći, zato što niko neće da vam prizna. Da je muvanje i da tu nešto smrdi, to je skoro izvesno. Zato sam i ja postavio pitanja, ali, naravno, oni na njih neće da odgovore. Mislim da je najverovatnie da će ćutati i ignorisati, ako ne bude daljeg talasanja”, rekao je Radovanović za Nova.rs.

Kao “mutnu radnju” on opisuje i to što na zvaničnom sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva nema ni podatka da je izdat sertifikat, a to je, tvrdi Radovanović, jako čudno.

“Sertifikat o analizi može da se izbegne pod nekim izvanrednim okolnostima, ali ovo nisu takve okolnosti”, kaže.

On ističe da ima puno nelogičnosti.

“Vi ne možete da pravite vakcinu bez jaja. To su informacije koje sam dobio od insajdera sa raznih strana, oni se boje za svoje radno mesto. Ipak, šapnu mi, pa im se onda olakša savest. To su ljudi na koje ja ne mogu da se pozovem, ali indikativno je da kažu da nije bilo jaja. Jaja su nabavljana nedavno, trebalo je isporuka da se završi juče, a već nekoliko dana Torlakova vakcina je u prodaji. Kako je pravljena?”, pita se Radovanović.

Do njega su stigle i informacije da je vakcina nabavljana u bocama, pa je naknadno razlivena u pojedinačna pakovanja.

On podseća i da je vakcina testirana na vojnicima i na policajcima, zato je i dozvoljena za populaciju od 18 do 65 godina.

“Agencija za lekove i medicinska sredstva nije mogla da pređe preko te činjenice, to se zna. Samo radno aktivni segment stanovništva je učestvovao u testiranju, pa zato ne mogu da idu van toga”, kaže Radovanović.

On ukazuje i na to da se ide na “lukavo rešenje”, pa u pojednim domovima zdravlja nude tu vakcinu, ali uz potpis da je prihvatate dobrovoljno.

“Oni pokažu to starijim ljudima, eto to je dobrovoljno, ako hoćete da potpišete i onda će na proleće da izađu sa podatkom da indikacije mogu da se prošire i na starije od 65 godina. jer su oni testirali. Način na koji oni to sad rade nije baš etičan”, smatra Radovanović.

3 KOMENTARA

  1. Evo gospodine Radovanoviću ja radim u policiji. Vakcinu sam primio pre nedelju dana u našoj ambulanti gde se leče sve moje kolege. Niko od nas nije učestvovao u nekakvom ispitivanju ili testiranju vakcine. Nisam primio Torlakovu već stranu iako sam pitao da li mogu dobiti Torlakovu ali su mi rekli da je još nisu dobili. Ništa nisam potpisao a vakcinu primam već 14 godina i nisam imao nikakvih problema. Grip nisam takođe imao i nikad (do ove godine) nisam pitao čija je vakcina.

  2. Мени су у Сопоту дали ту вакцину без икаквог упозорења и потписа а имам 70 год.

Comments are closed.