“Muškarci kriju lica, a onda biju žene”: Policija uhapsila učesnice “ženskog marša” za Svetlanu Tihanovsku

0
Foto: Beta (AP Photo/TUT.by)

(Beta) – Desetine demonstrantkinja uhapšene su danas na protestu u Minsku na kome su ponovo tražile ostavku autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Stotine žena protestovale su danas u centru Minska, nastavljajući talas demonstracija protiv Lukašenka, započetih posle predsedničkih izbora 9. avgusta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijasna saopštila je da je policija blokirala centar Minska i uhapsila više od 80 demonstrantkinja, prenosi Asošiejted pres.

Neke od uhapšenih policija je jurila po obližnjim zgradama, gde su pokušale da se sakriju, navela je Vijasna.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe.

Lukašenko je izazvao dodatni gnev demonstranata u sredu, kada je održana nenajavljena ceremonija njegove inauguracije za šesti mandat na čelu države.

Glavna protivnica Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju odmah posle glasanja, pohvalila je žene koje protestuju i kritikovala ponašanje policije.

“A šta sa muškarcima koji krijući lica koriste silu protiv žena? Da li je moguće mirno živeti s takvim muškarcima”, upitala je Tihanovskaja.

Lukašenko će večeras govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će njegovo obraćanje u UN dodatno rasplamsati sutrašnje proteste u Belorusiji, navodi AP.

Do sada su najveći protesti u zemlji organizovani nedeljom i na njima je, prema procenama nevladinih organizacija, bilo i do 200.000 ljudi.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.