Muškarac preminuo posle lečenja hlorokinom na svoju ruku, njegova žena kritično

0
Foto: Profimedia

Muškarac iz oblasti Feniksa je preminuo, a njegova supruga je u kritičnom stanju nakon što su uzimali hlorokin fosfat u pokušaju da se samoizleče od koronavirusa, preneli su iz zdravstvenog centra “Banner Health”, prenosi CNN.

Hlorokin je kao mogući lek za Covid-19 prvi pomenuo predsednik Donald Tramp, ali iz centra kažu i da se taj lek koristi kao “dodatak u akvarijumima za čišćenje rezervoara za ribu”. Uprava za hranu i lekove je odobrila hlorokin za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali ga nije odobrila za lečenje koronavirusa.

Stručnjaci iz “Banner Health” naglasili su da “neprikladne lekove i proizvode za domaćinstvo” – “ne treba uzimati za lečenje ili sprečavanje ovog virusa.

“S’ obzirom na neizvesnost oko COVID-19, razumemo da ljudi pokušavaju da pronađu nove načine da se izleče od virusa”, ​​kaže doktor Danijel Bruks, medicinski direktor Centra za otrove i lekove.

“Banner Health” centar, sa sedištem u Arizoni, nije dao nikakve detalje o tome kako je par, u 60-tim godinama, nabavio hlorokin ili koja ih je njihova bolnica lečila.

Međutim, u izveštaju stoji da je “u roku od trideset minuta od uzimanja leka, par osetio trenutne negativne efekte zbog kojih su primljeni u najbližu bolnicu “Banner Health”-a.

Tramp je izjavio da je hlorokin i hidroksihlorokin dobar u borbi protiv Covid-19. “HIDROKSICHLOROKUINE & AZITHROMICIN, u kombinaciji, imaju šansu da budu jedan od najvećih pronalazaka u istoriji medicine”, tvitnuo je Tramp u subotu.

Neka rana istraživanja jesu pokazala da bi lek mogao da bude koristan u borbi protiv virusa. Međutim, Trampovi komentari naterali su zdravstvene radnike da upozore da je za to potrebno dodatno proučavanje.