Sud za razvode u Pekingu naložio je jednom muškarcu da isplati novac svojoj supruzi koja je obavljala kućne poslove tokom njihovog braka.

Ona će dobiti 50.000 juana (7.700 dolara) za pet godina neplaćenog rada, preneo je BBC.

Slučaj je izazvao veliku raspravu na drustvenim mrežama o vrednosti kućnog rada, a neki kažu da je iznos naknade bio premali.

Presuda je doneta nakon što je Kina uvela novi građanski zakonik.

Prema sudskim spisima, muškarac identifikovan da se preziva Čen podneo je zahtev za razvod prošle godine od svoje supruge, koja se preziva Vang, nakon venčanja 2015. godine.

Ona prvo nije želela da se razvede, da bi kasnije zatražila novčanu nadoknadu, tvrdeći da Čen nikada nije radio bilo kakve kućne poslove niti se brinuo o njihovom sinu.

Pekinški okružni sud u Fangšanu presudio je u njenu korist, naredivši mu da joj plaća mesečnu alimentaciju od 2.000 juana, kao i jednokratno 50.000 juana za kućne poslove koje je obavila.

Presuda je doneta prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine.

Prema novom zakonu, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u vaspitanju dece, brizi o starijim rođacima i pružanju pomoći partnerima u radu.

Ranije su supružnici koji se razvode mogli da traže takvu naknadu samo ako je potpisan predbračni ugovor što je neuobičajena praksa u Kini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.