Poništavanje smrtne kazne bivšem predsedniku Pakistana, generalu Pervezu Mušarafu može se smatrati pobedom pakistanske vojske i ukazuje da su oružane snage i dalje najuticajnija institucija u zemlji okruženoj bezbednosnim izazovima, prenosi Radio slobodna Evropa ocene svetskih medija.

Visoki sud u Lahoru poništio je smrtnu kaznu Mušarafu, pošto su presudu iz decembra za veleizdaju  kritikovali vlada i vojska. Time će najverovatnije biti okončan proces protiv bivšeg vojnog diktatora koji je optužen za podrivanje ustava zemlje 2007. kada je otpustio veliki deo sudstva i uveo vanredno stanje u pokušaju da blokira opozicioni pokret, piše Njujork tajms.

Tročlano veće je u ponedeljak presudilo da je slučaj protiv Mušarafa bio politički motivisan i da su zločini za koje je optužen – veleizdaja i podrivanje ustava – bili „zajednički prestup“ i da ga „nije mogla izvesti jedna osoba“.

Nekoliko advokata i analitičara ocenilo je da je malo verovatno da će aktuelna vlada, u kojoj se nalazi dosta ljudi lojalnih Mušarafu, ponovo organizovati specijalni sud za novo suđenje, navodi Njujork tajms i ukazuje da je posle objavljivanja kazne Mušarafu u decembru, pakistanska vojska kritikovala presudu i pozvala na njeno pravno preispitivanje.

Smrtna kazna uglavnom je imala simbolički značaj, pošto je prvi put u istoriji zemlje bivši vojni vođa odgovarao za svoje postupke na vlasti, dok, kako ukazuje Njujork tajms, nije bilo verovatno da bude izvedena budući da se očekivalo da vojska, koja i dalje ima ogromnu moć, štiti bivšeg šefa.

Proces protiv bivšeg predsednika, zbog njegove odluke iz 2007. da suspenduje ustav i uvede vanredno stanje, pokrenut je 2013. kada je za premijera izabran Navaz Šarif, kojeg je Mušaraf oborio s vlasti u državnom udaru 1999. godine. 

Podizanje optužnice protiv generala Mušarafa 2014. bio je izuzetno značajan trenutak u Pakistanu u kojem nijedan drugi vojni lider nije bio suočen s pravnim posledicama svog delovanja, ocenjuje BBC.

Kada je presuda konačno stigla u decembru, naišla je na snažno protivljenje vojske i sadašnje vlade, ukazuje britanski servis, dodajući da je bilo malo verovatno da će kazna biti izvršena, pošto je Mušaraf na lečenju u Dubaiju od 2016. kada mu je dozvoljeno da ode iz Pakistana.

Odluka Visokog suda sugeriše da je moćna pakistanska vojska povratila svoju snagu posle kratkog perioda opiranja sudstva, ocenjuje Volstrit džurnal, navodeći da je presuda bila utoliko značajnija što je sudstvo tokom većeg dela 73-godišnje istorije zemlje obično podržavalo pakistanski vojni establišment.

Obaranje presude na sudu u Lahoru je uglavnom zasnovano na pravnim tehnikalijama oko formiranja specijalnog suda i usledilo je pošto je vlada premijera Imrana Kana kritikovala presudu za izdaju, ukazuje list i ističe da je prošlomesečna presuda bila prvi slučaj da je osudjen lider koji je stajao iza državnog udara u Pakistanu, gde se demokratske institucije muče da preuzmu kontrolu nad vojskom.

Odluka suda u Lahoru je pobeda pakistanske moćne vojske, koja se dugo smatrala najuticajnijom institucijom u zemlji, ocenjuje Fajnenšel tajms.

Vojska je vladala Pakistanom skoro polovinu istorije zemlje od sticanja nezavisnosti 1947. i dalje se, kako navodi britanski list, smatra dominantnom institucijom u ključnim pitanjima, posebno unutrašnje bezbednosti i spoljnim odnosima.

Pakistan se trenutno suočava s brojnim detabilišućim činiocima, medju kojima su potencijalne posledice povećanja tenzija izmedj SAD i Irana i nastavak nestabilnosti u susednom Avganistanu. Takodje ima napete odnose s Indijom koji su se pogoršali prošle godine pošto je indijski premijer Narendra Modi ukinuo specijalni status Kašmira, pretežno muslimanskog regiona.

Jedan zapadni zvaničnik je rekao da je sada delikatno vreme za Pakistan, za čiju bezbednost vojska ima središnji značaj, navodi Fajnenšel tajms.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.