MUP Crne Gore: “Kavčani pripremali ubistvo Abazovića zbog hapšenja Kašćelana…”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Obezbeđenje potpredsednika crnogorske Vlade Dritana Abazovića je pojačano, jer postoje indicije da su pripadnici kavačkog kriminalnog klana spremali njegovu likvidaciju, pišu Vijesti.

Kako prenosi podgorički medij, ove informacije su saopštene iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP), objašnjavajući da su do takvih informacija došli preduzimajući mere i radnje na rasvetljavanju ubistva Zorana Ašanina, počinjenog juče u Mojkovcu.

“U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na nameru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih dela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmerene na ugrožavanje života potpredsednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića”, saopšteno je iz MUP-a.

Oni ističu da imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe deo širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je “ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih dela”.

Dodaju kao činjenicu da bi “bilo koja aktivnost usmerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksu bezbednosnu situaciju bez daljeg odlaganja”.

“U saradnji sa drugim državnim institucijama, prvenstveno su preduzete dodatne mere i radnje na zaštiti bezbednosti gospodina Abazovića. Preduzete su i dodatne mere i radnje koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti”, saopštio je MUP Crne Gore, a prenose Vijesti.

“Ova saznanja ukazuju samo na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje kriminalno bogatstvo i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cenu, te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu nepoznanica crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura. Napominjemo da smo, kako poslednjim realizovanim aktivnostima, tako i aktivnostima tokom prethodnog perioda, pokazali da imamo lične i profesionalne hrabrosti, da se sa punim kapacitetom suprotstavimo savremenim bezbednosnim izazovima i obračunamo sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da će bez obzira na sve njihove napore i dalje biti u fokusu kontantne pažnje organa obavještajno bezbednosnog sektora”, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.