MUP CG: “Postoje ekstremi sa obe strane koji planiraju radikalizaciju na Cetinju”

0
Printscreen/YouTube/ Kulturista/Coolturista

(Beta) – Ministar unutranjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović saopštio je da imaju saznanja da “postoje ekstremi sa obe strane”, koji planiraju radikalizaciju na Cetinju, gde će se održati ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra.

On je kazao da ne mogu garantovani apsolutnu bezbednost građanima i novinarima, jer bi tada za svakog građanina bio potreban po jedan policajac.

Sekulović i direktor policije Zoran Brđanin su poručili da će učiniti sve da se građani u nedelju na Cetinju osećaju bezbedno.

Sekulović je naglasio da bezbednosne procene u vezi sa najavljenim ustoličenjem na Cetinju rade iz sata u sat na bazi informacija do kojih dolaze.

„Operativnim radom došli smo do saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju“, rekao je ministar na radnom doručku sa novinarima.

Na pitanje da li može da se zabrani ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju kazao je da svako ima svoja ovašćenja.

„Nevažno je naše lično ubeđenje, obaveza je da se garantuje sloboda veroispovesti“, kazao je Sekulović.

Kako je dodao, „zabrane su kratkoročno rešenje, ali one su rezultat slabosti države“.

„Mi ćemo dati sve od sebe da građani iskažu svoju veru. Mediji ili mogu da nam olakšaju ili otežaju. Ne smemo dozvoliti da sadašnja Crne Gora umre na Cetinju“, naglasio je je Sekulović.

On smatra da građani moraju imati poverenja u nadležne institucije.

„Naša je uloga da svi crnogorski građani osete ovaj sistem kao svoju službu i mi od toga odustati nećemo“, naveo je ministar.

Na pitanje hoće li biti posebnih bezbednosnih mera ukoliko 5. septembra na Cetinju bude predsednik Crne Gore Milo Đukanović i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, direktor Uprave policije Brđanin je kazao da će preduzeti mere da sačuvaju njegovu bezbednost, kao i svih štićenih ličnosti.

„Ako dođe na Cetinje mi ćemo u odnosu na to reagovati na odgovarajući način. Da li će to biti pojačanje obezbeđenja – o tom po tom. To važi i za specijalnog tužioca, ako dođe“, poručio je Brđanin.

Upitan da li će u nedelju biti blokirani putevi prema Cetinju, Brđanin je kazao da neće, ali je naglasio da će biti moguće policijske kontrole.

Ustoličenje mitroplita Joanikija je zakazano za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, a tenzije u državi su podignute jer se crkvenoj ceremoniji na Cetinju oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića) na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.