MQ-9 “riper”: Američki dron koji je ubio Kasima Sulejmanija i Džihadi Džona

3
Foto: Profimedia

Konfrontacija Amerike i Irana koja traje već dugo dobila je nove dimenzije. Najnoviji udarac odnosima dve zemlje zadat je ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija iz američkog drona MQ-9 “riper”, koji je dobro poznat na Bliskom istoku i za koji se može reći da je imao veliki uticaj na način ratovanja SAD.

Dok čekamo odgovor Irana (retki su oni koji kažu da ga neće biti), podsetimo se, piše RTS, karakteristika i operativne upotrebe moćnog američkog drona koji se nekada naziva i “predator”.

General Kasim Sulejmani, koga zapadni mediji označavaju kao “arhitektu” svih značajnijih vojnoobaveštajnih akcija Irana u poslednje dve decenije, bio je dugo na meti američkih i izraelskih obaveštajaca koji su pratili njegovo kretanje.

Prema prvim izveštajima, njegova lokacija je otkrivena kombinovanjem poverljivih podataka dobijenih od špijuna, putem praćenja elektronskih komunikacija, kao i od nadzora putem letelica.

Idealno pripremljen teren za nastup američke Združene komande za specijalne operacije kojoj je poveren zadatak. Misiju je odobrio predsednik SAD Donald Tramp.

General Sulejmani, zajedno sa još nekoliko zvaničnika među kojima je bio i jedan od lidera proiranskog PMF-a Abu Mahdi el Muhandis, sleteo je avionom na Međunarodni aerodrom u Bagdadu. Prema medijskim izveštajima, došao je iz Sirije.

Dva automobila došla su ispred aviona i pokupila su zvaničnike. Rakete iz drona MQ-9 “riper” pogodile su automobile ubrzo nakon što su krenunuli sa aerodroma. Mediji takođe prenose da je taj napad bio drugi po redu za nekoliko sati. U prvom napadu ispaljene su tri rakete, ali tada nije izazvana veća šteta.

Taj napad je najnoviji rezultat delovanja čuvenog američkog drona koji proizvodi kompanija “Dženeral atomiks”. MQ-9 “riper” može da leti tako što se njime upravlja sa zemlje, a sposoban je i za autonomno delovanje. Slovo M u oznaci znači da je dron višenamenski (multirole), a Q označava daljinski navođene sisteme.

Uveden je u upotrebu 2007. godine. Njegovi primarni korisnici su američka, britanska i italijanska vojska. Taj dron je označio povećanje sposobnosti američke vojske kada je reč o upotrebi bespilotnih letelica koje su se primarno koristile za nadzor i prikupljanje podataka o tome da se one koriste u napadačke svrhe.

MQ-9 je unapređena verzija drona MQ-1 “predator”. Pokreće ga motor od 950 konjskih snaga. Dugačak je oko 11 metara i ima raspon krila od čak 20 metara. Bez naoružanja težak je nešto više od 2.200 kilograma, a sa oružjem dostiže težinu i do 4.700 kilograma.

Maksimalna brzina letenja mu je 482 kilometra na čas, a brzina krstarenja 313 kilometara na čas. U vazduhu može da bude maksimalno 14 sati. Procenjuje se da je cena jednog drona oko 16 miliona dolara. Američka vojska planira da ga drži u operativnoj upotrebi do 2030. godine.

Letelica može da nosi različite vrsta naoružanja kao što su laserski navođene bombe i projektili vazduh–zemlja.

Operativna upotreba drona MQ-9 “riper” uglavnom se vezuje za američku vojsku, a teren Bliskog istoka veoma mu je poznat. Već u leto 2007. godine dron je upotrebljen u misijama u Iraku i Avganistanu.

Prvu poznatu žrtvu MQ-9 je imao 28. oktobra 2007. godine, kada je ispalio raketu “helfajer” na pobunjenike u Avganistanu. Usledile su mnoge misije, ali i gubici dronova, što je mnogo koštalo.

U međuvremenu, “riper” je poleteo širom sveta. Dronovi su u različite svrhe korišćeni u Etipiji, Somaliji, Libiji, Maliju…

Prema medijskim izveštajima, poznata žrtva “ripera” je jedan od najsurovijih pripadnika Islamske države Muhamed Emvazi, koji je dobio nadimak Džihadi Džon. Ubijen je identično kao i Sulejmani, kada je na automobil u blizini Rake “riper” ispalio raketu. Podaci o njegovoj lokaciji takođe su dobijeni obaveštajnim putem.

U skorije vreme MQ-9 je igrao značajnu ulogu u Jemenu. Huti su oborili nekoliko letelica u prethodnom periodu.

Prema izveštajima Pentagona, jedan “riper” je 2018. godine tokom vežbe oborio drugi manji dron, što je prvi put da je uništio metu u vazduhu. Još se radi na integraciji raketa vazduh–vazduh.

Zanimljivo je da je italijanski kontingent KFOR-a koristio dron 2013. godine na Kosovu. Tada je “Aeronautika militare” objavila da je svrha drona da učestvuje u operacijama nadzora, “zavisno od potreba međunarodnih koalicionih snaga”.

Inače, italijanska vojska je prva posle britanske kojoj je SAD odobrila naoružavanje drona “riper” 2015. godine.

Veoma značajno je to što dron može biti “spakovan” u kontejner i dopremljen bilo gde u svetu. Sistem može da stane u C-130 “herkules” ili u neki veći transportni avion.

3 KOMENTARA

  1. POSTAVIO BI VAM JEDNO PITANJE?KAKO JE IRAN SNIMIO UBISTVO SVOGA GENERALA. NIJE MI JASNO ZAŠTO NISU MOGLI DA ZAUSTAVE NAPAD PROTIV RAKETNIM ORUŽJEM

  2. Зар овај Амедрички терористички напад није изведен хелихоптерима а не дроновима?

Comments are closed.