“Možemo da eliminišemo širenje majmunskih boginja u Evropi”

0
Foto Beta/CDC

Epidemiju majmunskih boginja u Evropi je moguće eliminisati, izjavili su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) uz dokaze da se broj novih slučajeva smanjuje u nekoliko zemalja.

Postoje ohrabrujući znaci kontinuiranog pada broja slučajeva iz nedelje u nedelju u mnogim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Portugal, Španiju i Britaniju, kao i usporavanje u nekim delovima Sjedinjenih Država, uprkos oskudnoj vakcini zalihe.

S obzirom na oskudnu ponudu vakcina i na vreme koje je potrebno da se vakcine administriraju i počnu da deluju, čini se da značajnu ulogu igraju i faktori kao što su rano otkrivanje, ranija samoizolacija i odgovorno ponašanje zaraženih, ukazala je Ketrin Smolvud, zadužena za incidentne situacije i hitne slučajeve u SZO/Evropa, prenosi Rojters.

“Verujemo da možemo da eliminišemo kontinuirano širenje majmunskih boginja sa čoveka na čoveka na tlu Evrope”, rekao je i regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Od početka maja prijavljeno je više od 47.600 potvrđenih slučajeva u 90 zemalja u kojima majmunske boginje nisu endemske.

SZO je proglasila epidemiju globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.