Može li vitamin K da pomogne kod infekcije kovidom? Naučnici kažu da je važan kod regulacije zgrušavanja krvi

0
Foto Profimedia

Holandski naučnici su kod pacijenata koji su umrli od posledica kovida-19 ili su primljeni na odeljenje intenzivne nege s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, važnog kod regulisanja zgrušavanja krvi, piše Gardijan.

Lekari koji su proučavali razvoj bolesti u bolnici Kanisijus Vilhelmina u gradu Najmegenu, našli su vezu između bolesti i ovog vitamina baš zbog toga što kovid-19 izaziva zgrušavanje krvi, što dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje. Oni veruju da bi mogao da osobe zaštiti od težeg oblika oboljenja pluća.

Holandski istraživači sada čekaju recenziju studije, a po odobrenju bi krenuli s kliničkim ispitivanjima.

Dr. Rob Jansen, naučnik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije podsticati kod ljudi što veći unos vitamina K u organizam, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

On kaže da je ovaj nutrijent dobar i za krvne sudove, kosti i za pluća u svakom slučaju i da ga treba uzimati.

“Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u spanaću, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, u borovnicama i u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbuje K2, a ima ga puno u holandskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i plesnivim sirevima.”

“Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentisane soje, nato, karakteristične lepljive strukture i oporog ukusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist”, rekao je.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Mastrihtu, jednim od najvećih evropskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvnog sistema.