Politička scena Evrope i sveta podseća na nagluvog starca koji se sav iskrivio udesno da čuje rezultate tombole, a nedavna pobeda Gerta Vildersa i njegove ultradesničarske Partije za slobodu na parlamentarnim izborima u Holandiji samo je deo dugoročnog talasa i njegova logička posledica.

Kako je Vilders i sam rekao, šta god na kraju bilo sa formiranjem holandske vlade, posle ovog rezultata, njegovu PPV i njega više niko ne može da ignoriše. Jednako je nemoguće ignorisati ozbiljan uzlet desničarskih partija i lidera širom Evrope i sveta. Ultradesničar Havijer Milei nedavno je postao novi predsednik Argentine, na predsedničkim izborima u Francuskoj prošle godine desničarska kandidatkinja Marin Le Pen osvojila je oko deset odsto glasova više glasova nego 2017. godine, krajnje desničarski i ultranacionalistički Vox letos je po broju glasova postao treća po snazi partija u Španiji, primetan je i uspon AfD-a koji koketira sa užasnim nemačkim nasleđem, dok su u zemljama poput Italije ili Mađarske desničari već uveliko na vlasti. Samo je ambalaža drugačija.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 30. NOVEMBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.