Zbog tolikog broja ljudi u izolaciji, kao najefikasnijoj meri u suzbijanju širenja koronavirusa u ovom trenutku, postavilo se pitanje da li će biti bejbi buma nakon što sve prođe. Iako je dosta istraživanja inicijalno sugerisalo da bi takav rezultat bio logičan, specijalista za zarazne bolesti i docent na Odseku za medicinu Univerziteta Jejl Džejmi Mejer smatra da je istorija pokazala sasvim suprotno.

On kaže da je izočavao kako su slične pandemije uticale na stopu nataliteta i rezultati nisu obećavajući.

„Epidemiološki podaci iz pređašnjih vremena karantina i ovakvih kriznih situacija izazvanih pandemijama, potresima, kugom, ebolom i gladi, sugerišu da tokom katastrofalnih događaja koja rezultiraju velikom smrtnošću širom sveta nakon prolaska krize, natalitet u sledećih devet meseci pada“, objašnjava doktor Mejer i dodaje: „Ipak, 10 do 11 meseci po završetku traumatičnih događaja, stopa nataliteta se oporavlja i dolazi u normalu.“

Ovakav pad u stopi nataliteta beleži se još od pandemije gripa 1889. godine, a jedno naučno istraživanje koje se bavilo proučavanjem odnosa stope mortaliteta i nataliteta tokom kriza utvrdilo je da katastrofe bilo kojeg tipa, poput razornog potresa u Tokiju 1923. godine ili rušenja kula u Njujorku 2001. godine, dovode do manje stope rođene dece. Konkretno, te dve katastrofe zajedno s pandemijom gripa 1918. godine zaslužne su za najveći pad stope nataliteta u 20. veku.

Gledajući malo svežije podatke, porast stopa nataliteta danas se vraća u normalu između 10 i 11 meseci od katastrofalne pojave iz čega neki psiholozi izvlače zaključak da je ljudima po pravilu potrebno oko deset meseci da mentalno prebrode takav događaj i nastave dalje sa životom i reprodukcijom.

„Ako razmišljate o tome da zatrudnite tokom pandemije izazvane koronavirusom, morate da budete svesni da će vam možda biti uskraćene određene zdravstvene usluge vezane za praćenje trudnoće“, napominje doktor Mejer. Iako još nema potvrđenih prenosa virusa s trudnica na novorođenu decu i sadašnja istraživanja sugerišu da se isti ne događa, nije isključeno da obolevanje od virusa tokom prvog tromesečja nosi određeni rizik od defekata kod ploda, prenosi Index.

„Tokom ovog vremenskog perioda izuzetnog stresa, možda je i primamljivo romantizovati priču o bejbi bumu da bismo dobili malo nade, ali ono što je trenutno najvažnije jeste da čuvate sebe i svoje bližnje poštujući sva uputstva koja su vam zdravstveni radnici i službena tela preporučili“, zaključuje Mejer.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.