Može li Merkel na krilima korone da ostane premijerka i posle 2021. godine?

0
Foto: Beta (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Mnogi u Nemačkoj pitaju se da li bi kancelarka Angela Merkel, uprkos najavljenom povlačenju, mogla da ostane na čelu vlade i po isteklu mandata naredne godine, s obzirom na odličan rejting tokom epidemije koronavirusa i svađe unutar njene stranke, piše Dojče vele.

Posle loših izbornih rezultata njene Hrišćansko demokratske unije (CDU) na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hesenu, Merkel (65) je u oktobru 2018. godine najavila da se po isteku četvrtog kancelarskog mandata 2021. godine neće više kandidovati.

Međutim, zbog načina vođenja zemlje tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa Merkel dobija pohvale od mnogih i u Nemačkoj i u inostranstvu.

“Ako se kod Angele Merkel ranije tu i tamo viđao umor od visoke politike, od toga nema ni traga tokom pandemije. Poslednji nastup u Bundestagu svedoči o tome. U zvaničnom protokolu zapisano je koliko je aplauza dobila ne samo od (njenih) demohrišćana, već i od poslanika socijaldemokrata, čak i od opozicionih liberala, Zelenih, pa i Levice”, navodi Dojče vele.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, koji je oduvek imao ambivalentan odnos prema Merkel, rekao je početkom maja da “ne može da porekne da je u poslednje vreme više puta čuo zamisao” da ona i na narednim parlamentarnim izborima bude kandidatkinja demohrišćanske koalicije za kancelarku.

Glasine su podstaknute time što je kancelarkina CDU na velikim mukama da pronađe novo rukovodstvo i kandidata za kancelara, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstranačkih rovova.

S druge strane, poverenje građana u CDU znatno je poraslo od početka epidemije koronavirusa. Prema najnovijim anketama, CDU ima 38-39 odsto podrške, oko 15 odsto više nego pre krize.

Poslanici demohrišćana, iako puni hvale za kancelarku, za sada u izjavama izbegavaju da nagoveste da bi Merkel ipak mogla da se predomisli.

“Kancelarka u međunarodnoj i domaćoj javnosti ima izvanredan ugled. Među političarima, donosiocima odluka, ljudima”, rekao je poslanik Marko Vandervic za Dojče vele.

Međutim, njegov kolega iz poslaničkog kluba CDU Heribert Hirt ne veruje da Merkel može da se predomisli i ostane na čelu vlade i u petom mandatu.

“Donela je odluku. Njena je snaga da se drži odluka donetih posle pažljivog vaganja, da ih se drži čak i kada naiđu bočni vetrovi”, rekao je Hirt.

Merkel je kancelarka od 22. novembra 2005. godine, a naredni parlamentarni izbori u Nemačkoj treba da budu održani najkasnije u oktobru 2021. godine.

Ako ostane na čelu vlade do kraja mandata, Merkel će izjednačiti posleratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio nemački kancelar, od oktobra 1982. do oktobra 1998. godine.

(Beta)