“Moždana smrt. To je ono što proživljavamo”: Emanuel Makron o stanju u NATO alijansi

1

Sve je počelo od Trampa, Tvitera, vina, sira i puški. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je, ima tome nekoliko meseci, govorio i pisao o tome da je nepošten odnos ostalih članica NATO alijanse prema Americi i da će zbog toga njegova zemlja malo “povući ručnu” u finansiranju tog vojnog saveza.

A onda je Turska napala Kurde na severoistoku Sirije i stvari su se dodatno zakomplikovale. Naročito jer je u jednom trenutku Tramp slao preteća pisma Erdoganu i tako su zaiskrili odnosi dve članice NATO alijanse.

Zbog svega toga, Emanuel Makron smatra da NATO doživljava moždanu smrt.

On je rekao da sada treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, i ponovo se založio za jačanje evropske odbrane. Samit NATO bi trebalo da se održi u decembru u Londonu.

“Nema nikakve koordinacije strateške odluke SAD sa partnerima NATO i prisustvujemo agresiji koju vodi jedan drugi partner NATO, Turska, u zoni gde su naši interesi u pitanju, bez koordinacije”, rekao je Makron i dodao da to što se dogodilo predstavlja “ogroman problem” za NATO.

Francuski šef države je pitao šta će biti sa članom pet Atlantske povelje koji predviđa vojnu solidarnost medju članicama Alijanse ukoliko je jedna od njih napadnuta.

“Šta će sutra predstavljati Član pet? Ako režim Bašara al Asada odluči da uzvrati Turskoj, da li ćemo se svi mi angažovati? To je pravo pitanje”, naglasio je Makron.

On je podsetio da su se obavezali da se bore protiv Islamske države.

“Paradoks je da američka odluka i turska ofanziva u ta dva slučaja imaju isti rezultat: žrtvovanje Sirijskih demokratskih snaga, naših partnera na terenu koji su se borili protiv Daeša”, zaključio je francuski predsednik.

1 KOMENTAR

  1. Та несрећна наднационална терористичка организација доживљава ентропију система. Забрињавајући је број људи у Србији који није могао да предвиди да ће та организација кад-тад доћи у овакво стање, потпуне неорганизованости и хаоса. Члан 5 одавно више није то што би требао да буде, а готово сигурно је да то неће ни бити, јер је Трампа у изјави већ искључио такву могућност у случају Црне Горе.

Comments are closed.