“Možda nikada neće biti otkriveno poreklo koronavirusa”: Obaveštajne agencije SAD znaju da nije stvoren kao “biološko oružje”

0

(Beta) – Američke obaveštajne agencije saopštile da možda nikada neće moći da otkriju poreklo koronavirusa, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje, prenela je danas britanska televizijska mreža BBC.

U ažuriranoj proceni o poreklu koronavirusa, Kancelarija američkog direktorata Nacionalne obaveštajne službe saopštila je da su prenos koronavirusa sa životinje na čoveka i curenje virusa iz laboratorije uverljive hipoteze, ali nema dovoljno dokaza da se donese takav zaključak.

Ta otkrića su objavljena u izveštaju Kancelarije sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti. To je ažurirani izveštaj objavljen u avgustu, posle 90 dana dodatnog ispitavanja porekla koronavirusa.

Navodi se da je obaveštajna zajednica i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa. Četiri agencije ocenile da je malo verovatno da koronavirus potiče od zaražene životinje.

Jedna agencija je navela da postoji “umerena verovatnoća” da je zaraza potekla iz laboratije.

U izveštaju se takođe navodi da kineske vlasti nisu bili upoznate sa postojanjem virusa pre početne epidemije u Vuhanu, krajem 2019. godine, ali dodaje da Kina nastavlja da ometa globalnu istragu i da se odupire razmeni informacija.