Možda nema fudbala, ali derbi se na ulicama odigrava danima: Berlinski huligani imaju iskustvo sa aktivnostima u izolaciji

0
Foto: Profimedia

Nezvanični fudbalski derbi uveliko traje na ulicama Berlina pošto navijači Herte i Uniona već mesecima klupskim i navijačkim nalepnicama ukrašavaju saobraćajne znakove, bandere, autobuska stajališta i druge objekte.

Gradski derbi fudbalera Herte i Uniona igra se u petak uveče, posle dvomesečnog odlaganja zbog pandemije koronavirusa. Utakmica je trebalo da se igra 21. marta na Olimpijskom stadionu, na kome je Herta domaćin.

Borba nalepnicama počela je otkako se Union vratio u Bundesligu prošlog maja, ali se pojačala uoči njihove druge utakmice u sezoni.

Odlaganje nije sprečilo navijače oba kluba u pokušajima da oboje grad u plavo-belo (Herta) i crveno-žuto (Union).

Utakmica će se igrati pred praznim stadionom zbog koronavirusa.

“To nije derbi kakvom smo se nadali, pred rasprodatim stadionom sa navijačima oba kluba. Biće drugačije. Ali, mi kao ekipa, znamo kakav je ulog u pitanju”, rekao je odbrambeni igrač Uniona Florijan Hubner.

Na berlinskom derbiju u normalnim okolnostima okupilo bi se do 75.000 navijača. Tokom utakmice u prvom delu prvenstva, u novembru na malom stadionu Uniona u istočnom delu Berlina, izbili su neredi.

Utakmica je bila prekinuta i gotovo otkazana nakon što su navijači Herte bacali baklje na teren. Trojica fudbalera Uniona sprečili su posle meča veliki sukob, pošto su zaustavili svoje navijače da dođu do protivničkih.

Na utakmici je bilo 1.100 policajaca, a Union je pobedio sa 1:0, golom Sebastijana Poltera iz penala u poslednjem minutu.

(Beta)