Move.Link.Engage. konferencija: Dijalog i poverenje najvažniji alati saradnje između civilnog društva i javnih vlasti

0
Foto promo

Na konferenciji Move.Link.Engage. u organizaciji Beogradske otvorene škole zaključeno je da je izgradnja poverenja između civilnog društva i javnih vlasti kroz dijalog najvažniji alat za uspostavljanje kvalitetnog partnerstva. Ovogodišnji Move.Link.Engage. započeo je pričama građana sa druge strane, aktivnih građana koji pokreću promene, kao i onih zbog kojih te promene nastaju.

U skladu sa tim, učesnici konferenciji mogli su da čuju od predstavnika Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRIS) kako su ovi pojedinci, čak 90 odsto njih, prvu godinu pandemije proveli u prinudnoj izolaciji, boreći se sa izazovima koje je doneo koronavirus. „Deca sa smetnjama u razvoju i odrasli sa invaliditetom veoma su teško podneli period zatvaranja, jer su policijski čas i nemogućnost napuštanja kuća i stanova remetili njihov uobičajen dnevni ritam. Roditelji i srodnici nisu znali kako da im objasne zbog čega su takve mere neophodne. Tek zahvaljujući pritisku roditelja, organizacija civilnog društva i nezavisnih tela uklonjena je zabrana kretanja, ali sa velikim zakašnjenjem – tek pred kraj vanrednog stanja“, navela je Snežana Lazarević iz MDRIS-a na panelu koji se bavio temom uloge civilnog društva na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Pomenuti panel doneo je i diskusiju o pravima i potrebama mladih što je trenutno najvažnije pitanje omladinskih i organizacija za mlade, koje prate stanje u društvu i znaju da svaka druga mlada osoba želi da napusti zemlju zbog potrebe za dostojanstvenim životom. Govornici su se složili da su mladi nosioci promena, kao i da im je potrebno pružiti podršku prilikom borbe za politike koje uređuju njihove živote.

Govornici panela koji se bavio (ne)uspešnom saradnjom organizacija civilnog društva i javnih vlasti u Srbiji podelili su svoja iskustva i praktične predloge kako privući i zadržati pažnju donosilaca odluka na teme održive mobilnosti, lokalne stambene politike, civilne zaštite, bezbednosti dece. Tako je Igor Jurić naveo da je vlast promenila mišljenje o usvajanju Tijaninog zakona tek nakon što je dobila preko 60.000 fotografija građana sa pitanjem: „Zašto niste podržali Tijanin zakon?”. Govornici su se usaglasili oko ideje – poverenje građana je ključ mobilizacije zajednice, a onda i uspeha svake inicijative, bilo da se ona odnosila na metar udaljenosti između biciklista i vozila u Beogradu, strategiju održavanja zgrada u Užicu ili na prepoznavanje samohranih roditelja kao prioritetne kategorije za socijalnu pomoć i podršku u Pirotu.

Učesnicima se u ime Beogradske otvorene škole obratio izvršni direktor Milorad Bjeletić, sa porukom da ovogodišnji MLE donosi priče svih onih koji probleme rešavaju u ime svih, dok je razgovore moderirao Vladimir Pavićević član Upravnog odbora BOŠ-a.