Moskva: Otvaranje dnevnih humanitarnih koridora u pravcu Rusije

0
Beta/(AP Photo/Vadim Ghirda)

 (Beta-AFP) – Rusija je potvrdila danas da će svaki dan otvarati humanitarne koridore ka Rusiji da omogući odlazak Ukrajinaca koji beže od borbi, dok Kijev traži da se otvore koridori za evakuaciju civila ka unutrašnjosti Ukrajine.

“Zvanično objavljujemo da će humanitarni koridori za Rusku Federaciju od sada biti jednostrano otvoreni, bez koordinacije,svakog dana od 10.00 ujutro (8.00 po srednjeevropskom vremenu)”, rekao je visoki zvaničnik ruskog ministarstva odbrane Mihail Mizincev u saopštenju.

Koridori koji idu u “drugom pravcu” će biti predmet pregovora od slučaja do slučaja sa ukrajinskim vlastima rekao je Mizincev.

“Garantujemo potpunu bezbednost na teritorijama pod kontrolom ruskih vojnih snaga”, dodao je on i pozvao Medjunarodni komitet crvenog krsta (MKCK) i Ujedinjene nacije da rade na licu mesta sa ukrajinskim vlastima da obaveste stanovništvo o toj inicijativi.

On je rekao da je Moskva već evakuisala više od 187.000 ljudi ka Rusiji, podatak koji ne može nezavisno da se proveri, navodi agencija Frans pres.

Brojni civili su blokirani u gradovima pod opsadom ruske vojske u Ukrajini, često primorani da se skrivaju u podrumima od vazdušnih napada.

Tri nedavne runde pregovora izmedju ruskih i ukrajinskih pregovarača dovele su do više lokalnih prekida vatre i otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova. Rusi i Ukrajinci su se više puta uzajamno optuživali za kršenje tih dogovora.