(Beta) – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je danas ukrajinske špijunske agencije da su organizovale ubistvo ćerke ruskog nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, Darije Dugine.

Agencija FSB, glavna naslednica sovjetske tajne policije KGB, saopštila je da su ubistvo Dugine, koja je u subotu uveče poginula u eksploziji automobila, „pripremile i izvele ukrajinske specijalne službe“.

Ruska kontraobaveštajna agencija je navela da je ubistvo Dugine počinila ukrajinska državljanka Natalija Vovk koja je potom otišla iz Rusije u Estoniju.

Dodala je da je Vovk iznajmila stan u zgradi u kojoj je Dugina živela i da ju je pratila.

Saopšteno je da je nadzor vršen automobilom Mini Kuper, na kojem su tri puta menjane registarske tablice. Prilikom ulaska u Rusiju korišćeni su registarski brojevi separatističke Donjecke Narodne Republike, u Moskvi su korišćeni kazahstanski brojevi, a pri izlasku iz Rusije ukrajinski.

Prema tvrdnjama FSB, Vovk je u Rusiju stigla 23. jula sa 12-godišnjom ćerkom. Na dan ubistva, prema FSB-u, Vovk i njena ćerka prisustvovale su književnom i muzičkom festivalu Tradicija, gde je Dugina bila počasni gost. Nakon kontrolisane eksplozije Duginog automobila, saopštio je FSB, Vovk i njena ćerka su otišle preko Pskovske oblasti u Estoniju.

Aleksandar Dugin je ruski nacionalistički ideolog koga su neki na Zapadu opisivali kao „mozak“ predsednika Rusije Vladimira Putina i „ruskog sveta“.

Kijev je negirao da je umešan u ubistvo Dugine, novinarke i politikološkinje koja je snažno podržavala rusku invaziju na Ukrajinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.