Moskva o situaciji na KiM: “Provokacija Prištine sa ciljem da nastavi etničko čišćenje…”

0

(Beta) – Moskva je sinoć izrazila veliku zabrinutost zaoštravanjem situacije na Severu Kosova i pozvala kosovske vlasti da neodložno povuku policijske snage iz tog dela.

Dalje podizanje napetosti preti da izazove ozbiljne probleme i da podrije stabilnost na Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

“Očekujemo da će američki i evropski pokrovitelji Prištine na kraju krajeva naći način da otreznujuće utiču na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivni scenario koji preti celom regionu”, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo navodi da prištinska policija “pod izmišljenim razlozima” sprečava kretanje transporta kroz administrativnu granicu sa centralnim delom Srbije”, primenjujući pri tom “nasilje u odnosu na civile”.

“U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da otmu teritoriju sa srpskim stanovništvom, i da uspostave svoju kontrolu. Ta dejstva predstavljaju provokaciju koja ima za cilj da nastavi sa etničkim čišćenjem i istisne Srbe sa Kosova”, navodi rusko MSP.

Ocenjuje se da Kfor i Euleks ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti.