Moskva navodi da Sputnjik V ne izaziva trombove

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Moskva je navela danas da njena glavna vakcina protiv kovida-19 Sputnjik V nije izazvala retke tipove ugrušaka krvi primećene posle upotrebe druge dve vakcine koje koriste istu tehnologiju. 

“Potpuna analiza neželjenih efekata za vreme kliničkih proba i za vreme masovne vakcinacije Sputnjikom V pokazala je da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze”, saopštio je institut za istraživanje Gamalej koji je razvio tu vakcinu.

Za vakcine Astrazeneke i Džonsona i Džonsona sumnja se da su izazvale nekoliko desetina slučajeva tih jako retkih pojava krvnih ugrušaka, neki od kojih su bili smrtni, zbog čega su vlasti više zemalja ograničile njihovu upotrebu.

Obe te vakcine koriste istu tehnologiju kao Sputnjik V – adenovirus. 

Institut Gamalej naveo je da sve vakcine zasnovane na vektorima koji koriste adenovirus različite i da ne mogu direktno da se porede.

Prema institutu, Sputnjik V se znatno razlikuje po svojoj strukturi i tehnologiji proizvodnje u odnosu na vakcine Astrazeneke i Džonson i Džonsona.

Dodaje se da je bezbednost Sputnjika V pojačana tehnologijom prečišćavanja u četiri faze za koju je Institut naveo da je spreman da je podeli sa drugim proizvođačima da bi se minimizirali rizici od nuspojava.

Američka firma Džonson i Džonson koja treba da isporuči 55 miliona doza svoje vakcine u EU u drugom tromesečju objavila je juče da odlaže isporuku Evropi posle prijave u SAD slučajeva sa trombovima kod vakcinisanih osoba.

Upotreba vakcine Astrazeneke je drastično ograničena u najvećem delu Evropske unije zbog mogućih slučajeva tromboze, a Danska je danas objavila da definitivno odustaje od te vakcine.

Sputnjik V je sada odobren u oko 60 zemalja. Zbog toga što ne može dovoljno da ih proizvede i želje da prioritetno proizvodnju izdvoji za rusku populaciju Moskva je do sada isporučila samo ograničene količine ove vakcine u inostranstvo.