Moskva najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora: “Iz Kijeva samo u Belorusiju, iz Harkova ka Rusiji…”

0
(Beta/AP Photo/Emilio Morenatti)

Rusija je najavila prekid vatre od jutros i otvaranje humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma. Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini je naveo da je ta odluka doneta na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom razgovora u nedelju.

Rute evakuacije koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na Ministarstvo odbrane, pokazuju da će civili moći da odu u Rusiju i Belorusiju. Ruske snage će dronovima kontrolisati prekid vatre i evakuaciju, saopštila je radna grupa.

Koridor iz Kijeva vodiće do Belorusije, a civili iz Harkova će imati samo koridor koji vodi ka Rusiji, prenosi BBC, dok će koridori iz gradova Marijupolja i Sumija voditi i do drugih ukrajinskih gradova i do Rusije, prenosi agencija AFP.

Raniji prekid evakuacije usledio je pošto su ukrajinski zvaničnici rekli da je rusko granatiranje pojačano širom zemlje.

S druge strane Moskva je tvrdila da je poštovala primirje i optužila ukrajinske “nacionaliste” da sprečavaju civile da napuste opkoljene gradove i da koriste primirje za konsolidaciju svoje odbrane.

Putin je rekao da se napadi Moskve mogu zaustaviti “samo ako Kijev prekine neprijateljstva”.

(Beta, BBC, AFP)