Moskovski razgovori: Putin i Erdogan će raspravljati o rešavanju sukoba u Siriji

0
Foto: Profimedia

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovaraće sutra u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na severozapadu Sirije koja prete da dve zemlje uvedu u direktan vojni sukob.

Do sada su Putin i Erdogan uspevali da koordiniraju interese u Siriji uprkos tome što je Moskva podržavala sirijskog predsednika Bašara Asada dok je Ankara podržavala njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg rata. Obe strane žele da izbegnu sukob, ali suprotstavljeni interesi u provinciji Idlib otežavaju postizanje prihvatljivog kompromisa.

Rusija je podržala sirijsku ofanzivu na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbeglica krenulo prema Turskoj.

Erdogan je odgovorio otvaranjem granica Turske prema Evropi ne bi li primorao Zapad da pruži veću pomoć Ankari. Takođe je poslao hiljade vojnika u Idlib da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obe strane. Rusija je potom signalizirala da neće sedeti skrštenih ruku.

Sukobi u Idlibu predstavljaju najveći test rusko-turskog odnosa još od krize iz novembra 2015. i turskog obaranja ruskog aviona blizu sirijske granice.

Turska ne može priuštiti sebi još jednu takvu krizu, ali ima jaku pregovaračku poziciju jer je Rusiji potrebna kao partner u rešavanju sirijskog pitanja zbog činjenice da putevi za snabdevanje ruskih snaga vode preko turskog dela.

Moskva se takođe nada da će iskoristiti Ankaru za njeno nadmetanje sa Zapadom. Prošle godine Turska je postala prva NATO zemlja koja je uzela ruske raketne sisteme protivvazdušne odbrane što je naljutilo SAD.

Razgovori dvojice predsednika koji se međusobno oslovljavaju sa “dragi prijatelju”, biće njihov deseti susret za nešto više od godinu dana.

Mogući kompromis za Idlib mogao bi da uključi zadržavanje Asadove kontrole nad autoputem M5 koji povezuje Damask sa Alepom, komercijalnom prestonicom zemlje, i od suštinskog je značaja za učvršćivanje njegove vladavine.

Zauzvrat, Putin bi mogao da prihvati prisustvo militanata koje podržava Turska u područjima blizu granice i obuzda Asadove pokušaje da preuzme kontrolu nad Idlibom.

(Beta)