Morison kritikovao Kinu što nije osudila agresiju na Ukrajinu: “Moskva i Peking čine luk autokratije, a njihova saradnja je oportunistička”

1
EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA

(Beta-AP) – Australijski premijer Skot Morison kritikovao je danas Kinu što nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu i što je povećala trgovinu ruskom pšenicom dok ostale zemlje uvode sankcije Moskvi.

On je ocenio da su bliski odnosi Rusije i Kine oportunistički, a ne strateški.

Savez dve zemlje Morison je nazvao “lukom autokratije” i rekao da bi Rusija i Kina više volele novi svetski poredak a ne onaj koji je nastao posle Drugog svetskog rata.

Australija je prošle nedelje obećala vojnu pomoć Ukrajini vrednu 50 miliona dolara.

“Naši projektili su sada u Ukrajini”, rekao je Morison.

1 KOMENTAR

  1. Јел’ ова аналитичка опсервација дата из разлога личне жалости, или забринутости за ток демократије у Кини ? Кина ће свакако искористити ту прилику која јој се нуди из Русије, за све оно што Русија више неће моћи да пласира на западу (или бар већину тога). Птиање које се намеће је да ли тако нешто истоветно не би искористио и врли, принципијелни запад ? А надаље, ако су ти односи данас заиста само опортуни, после оваквог развоја односта, свакако је оправдано очекивати некакав додатни “квалитет”, па можда чак и синергични успон, што би могло довести и до значајнијих веза од стратешких. Све ово раширених очију и отворених уста прате на Тајвану. Много више изнервирани одуством подршке запада и НАТО Украјини, јер како кажу, Украјиници могу побећи и у Пољску, Словачку, Мађарску,… а око нас је само вода. Разумљиво, зар не ?

Comments are closed.