“More girls in STEAM – Više devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici”

  1
  Foto promo

  Hack#teen 2021

  Tradicionalno takmičenje devojčica uzrasta od 11- 14 godina, četvrtak, 22.04. od 10h-Muzej Jugoslavije

  AFA, zajednica koja je posvećena osnaživanju žena kroz inovacije tehnologije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Telenor Fondacija pozivaju sve devojčice uzrasta od 11 do 14 godina da se prijave za učešće na hakatonu za devojčice – Hack#teen koji će ove godine biti održan 22.04. sa početkom u 10h u Muzeju Jugoslavije u Beogradu gde će biti i zvanično proglašenje pobednica i dodela nagrada. Program ovogodišnjeg Hack#teen  obuhvata  celodnevno druženje, učenje i razmenu iskustava. 

  Kao i prethodnih godina devojčice će dobiti zadatak da kreiraju rešenje koje će na interesantan i efikasan način promovisati znanje, podstaći veću zainteresovanost za učenje i obrazovanje učiniti kvalitetnijim i uzbudljivijim. Znanje se može promovisati iz bilo koje oblasti, prilagođeno bilo kojoj ciljnoj grupi koja će imati dobrobit od korišćenja tog rešenja. Na taj način će devojčice imati priliku da, zajedno sa drugaricama, a uz pomoć mentora iz velikih domaćih i stranih kompanija koje će im omogućiti da što profesionalnije pristupe svom zadatku, zakorače u svet kodiranja, robotike i veštačke inteligencije na njima razumljiv i kreativan način i istovremenim razvijanjem njihovih kognitivnih veština.

  Sve zainteresovane devojčice se mogu prijaviti za učešće na Hack#teen u timovima od pet članova, ali i samostalno slanjem kratkog videa na sajt https://hackteen.afa.co.rs/  

  Prijave su otvorene do  16. aprila, a konačan izbor učesnica biće objavljen 19. aprila.

  Hack#teen je deo AFA inicijative pod nazivom “More girls in STEAM – Više devojčica u nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici  koja se organizuje sa ciljem da osnaži i inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka u ovim oblastima kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije. Iako po podacima Svetskog ekonomskog furuma i organizacije UNESCO žene u razvijenim ekonomijama diplomiraju po stopama jednakim ili čak višim od muškaraca, zabrinjavajuće je što se ne opredeljuju za STEAM oblasti koje su neophodne za visoko plaćene poslove u budućnosti koje nam donosi digitalna transformacija – naime žene čine samo 35% studenata STEM fakulteta širom sveta. Nedavno istraživanje koje je kompanija Microsoft sprovela u 12 evropskih zemalja pokazalo je da sve veći broj devojčica uzrasta 11 i po godina izražava interesovanje za oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, ali već  do njihove 15. godine taj entuzijazam opada. Najčešći uzroci za to se odnose na nedostatak ženskih uzora, uverenje da STEAM zanimanja nisu dovoljno kreativna, nedostatak praktičnog iskustva, kao i predrasude da su ta zanimanja “više za dečake”. Upravo zbog toga, cilj je ohrabriti i nadahnuti devojčice da se više zainteresuju i uključe u STEAM zanimanja, podići svest o važnosti učešća žena i devojaka u kreiranju budućnosti koja je digitalna, kao i podstaći kompanije da se pridruže ovoj inicijativi kako bi se obezbedio kvalitetan kadar mentora koji će zajedno sa devojčicama raditi na kreiranju rešenja i promovisanju STEAM oblasti i zanimanja budućnosti.

  AFA je globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj profesionalnoj afirmaciji, kao i povezivanju i aktivnom uključivanju u kreiranje budućnosti i društva jednakih mogućnosti.

  1 KOMENTAR

  1. Wow!
   Mnogo mi se svidja ova inicijativa!
   Smatram da u Srbiji ima puno talentovanih devojcica cije ce znanje znati da cene kako nacionalne tako i strane kompanije. Slazem se sa cinjenicom da vecina devojcica misli da su ovakva zanimanja za decake i zato treba reagovati u njihovom mladjem uzrastu i motivisati ih u vidu takmicenja, konkursa i mnogih drugih inicijativa. Tehnologija napreduje, a STEAM nauke su buducnost!
   Sjajan projekat, nadam se da ce takmicarke, ali i organizatori uzivati u ovoj organizaciji 🙂

  Comments are closed.