“Morbidno je upoređivati podatke o bolesti i smrti…”: Portugalija ljuta što je London ne smatra bezbednom

0
Beta - AP Photo/Armando Franca

Odluka Londona da Portugaliju isključi s liste zemalja u koje će Britanci moći da putuju bez odlaska u karantin po povratku, “apsurdna je”, reagovala je danas Vlada u Lisabonu.

“Pitanje karantina je apsurdno”, rekao je portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santuš Silva.

Britanci su glavni na turističkom tržištu Portugalije, sa 2,1 miliona posetilaca 2019. godine kada su toj zemlji doneli 3,3 milijarde evra prihoda.

“Morbidno je upoređivati podatke o bolesti i smrti, ali apsurdno je da Velika Britanija nameće karantin putnicima koji se vraćaju iz zemlje koja, u svetlu svih pokazatelja pandemija, ima bolje rezultate od Velike Britanije”, rekao je Santuš Silva.

London je u petak najavio da će od 10. jula karantina biti oslobođeni putnici koji u Veliku Britaniju stignu iz više od 70 zemalja ili teritorija, uključujući većinu zemalja Evropske unije, ali ne i iz Portugalije i Švedske.

Portugalski ministar spoljnih poslova priznao je da su određeni izvori kontaminacije u regionuLisabona”zabrinjavajući”, ali je rekaoo da to ne bi trebalo da spreči Britance da letuju u južnoj oblasti Algarve.

“Algarve je tradicionalno turističko odredište Britanaca i tamo nema nikakvog nagoveštaja nedostatka kontrole nad KOVID-19”, rekao je Santuš Silva.

Prema zvaničnim podacima koje je prikupio AFP, Ujedinjeno Kraljevstvo i Portugal imaju po nešto više od 4.000 slučajeva oboljevanja od korona virusa na milion stanovnika. Ali, dok su Britanci imali po 650 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Portugalija je imala samo 156 na milion.

Najpre pohvaljen zbog upravljanja zdravstvenom krizom tokom koje je svoje stanovništvo uglavnom zatvorila u kućama, Portugalija je potom registrovala rast broja slučajeva oboljevanja poveća za trećinu maja i juna, uglavnom zbog pogoršanja epidemije u Lisabonu i okolini.

(Beta)