“Moramo da nađemo ljude sa kredibilitetom za dijalog sa predstavnicima vlasti…”

1
Albin Lohr-Jones / ddp USA / Profimedia

Predsednik Nardone stranke Vuk Jeremić je rekao da bi na dijalog s predstavnicima vlasti i međunarodnim posrednicima opozicija trebalo da pošalje “jednog ili dva ozbiljna čoveka”, sa kredibilitetom, umesto da, kako je rekao, “tamo sedi 30 ljudi kako bi to vlast volela”.

“To i bi bio signal da je opozicija ozbiljna i da može da se dogovori – danas o dijalogu, a sutra možda o izborima”, poručio je Jeremić, a prenosi N1.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka spremna za dijalog i da je na zahtevima za fer i poštene izbore predano radila sa partnerima iz redova Udružene opozicije i predstavnicima Skupštine slobodne Srbije i da je stvar privedena kraju.

„Slažemo se svi da je pred nama dijalog o fer izborima, da bi on trebalo da dovede dotle da se politički život normalizuje. Opozicija, ko god ta opozicija bila, oni koji su ozbiljni i žele promene da urade sledeće – opozicija će biti predstavljena jednim čovekom, maksimalno dva, neutralna čoveka, i nijedan ne mora biti iz Narodne stranke”, rekao je Jeremić.

“Mogli bismo da nađemo ljude sa kredibilitetom, koji ne moraju da budu članovi neke političke organizacije, mogu biti iz neke druge stranke. Oko zahteva bi mogli svi da se složimo bez da pravimo cirkus sedajući negde, pa pozovemo kamere, pa neko daje izjave… Ukoliko želimo da dijalog dovede do realnog koraka, odabraćemo jednog ili dva čoveka i oni će predstavljati zajedničke zahteve“, objasnio je lider Narodne stranke.

Poručuio je da će važnu ulogu igrati Skupština slobodne Srbije, koja se konsultuje sa svima iz opozicije, i mogla bi da izađe sa zahtevima koje će Narodna stranka podržati.

„Ko god hoće može da ih podrži, može da ih podrži i lažna opoozicija. Mi nećemo da stanemo pored onih kojima je Vučić skupljao potpise. Narodna nije promenila stav, za nas oni kojima je Vučić skupljao, a Šapić overavao potpise nisu kredibilan partner, ali ako takvi odluče da podrže ono što je zajednički stav nemam ništa protiv“, rekao je Jeremić.

O statusu Kosova i Metohije…

Na pitanje kako bi rešio “problem Kosova i Metohije”, Jeremić je rekao da prvo „treba da se digne ručna“ na proces koji je, kako je istakao, vodio ka sporazumu koji bi podrazumevao “članstvo Kosova u UN”.

Poručuio je da treba tome da se stane na put i da se odredi da o tome ne može da se razgovara.

„Trebalo bi da bude pred nama iskren dijalog, koji bi za cilj imao normalizaciju političkih prilika, da razgovaramo o onome što zaista predstavlja prepreku, pitanje kao što je imovina. Pogrešno se pregovaralo, o pogrešnim stvarima se razgovaralo. Da se jasno i glasno kaže da Srbija o članstvu Kosova u UN neće razgovarati, da to ne može da bude na stolu”, rekao je Jeremić.

“Ono o čemu smo spremni da razgovaramo je pitanje imovine, kako da sarađujemo u okviru Cefte, saradnja u domenu zdravstva, obrazovanja, kako ćemo garantovati zaštitu objekata SPC koji se nalazi pod udarom. O tome treba razgovarati, a ne o statusu Kosova“, dodao je on.

Jeremić je izjavio i da, paradoksalno, “neke stvari za Srbiju mogu postati lakše ako se promeni vlast na Kosovu”.

„Ova odlazeća vlast je bila slaba, oktroisana, postavljena uz pritisak SAD. Nova vlada će imati novi legitimitet, jači manddat, verovatno predvođena Kurtijem. Neke stvari mogu postati lakše, jer Kurti nije zainteresovan za priznanje, možemo pokušati da tu priču o priznanju sklonimo sa dnevnog reda. Moglo bi da se iskoristi, ukoliko bi bilo pameti i da se koncepcija pregovora promeni“, rekao je Jeremić.

1 KOMENTAR

  1. Морате да их тражите, свећом, јер људи са кредибилитетом беже од вас.

Comments are closed.