“Moramo da gradimo nuklearke, čak i ako kršimo evropske zakone”: Premijer Češke Andrej Babiš

1
Nuklearna elektrana u Temlinu u Češkoj. Foto: Profimedia

Sigurno snabdevanje energentima prioritet je za Češku i treba graditi nove nuklearne elektrane, pa i po cenu kršenja evropskih zakona, izjavio je premijer Andrej Babiš, prema izveštajima tamošnjih medija.

Gradnja novih nuklearki trebalo je već da počne, dodao je on pred poslanicima u Pragu, prenosi ČTK. “Prespavali smo dobar deo vremena kada je u pitanju nuklearna energija.”

Češka i dalje koristi nuklearnu energiju u proizvodnji struje i vlada namerava da do 2040. poveća udeo tog izvora za 50 odsto.

Nemačka je u više navrata kritikovala zastarele nuklearne elektrane u susedstvu, tvrdeći da nisu bezbedne. Predsednica odbora za životnu sredinu u Bundestagu, poslanica Zelenih Silvija Koting-Ul, već je oštro reagovala na istup češkog premijera.

“Šokantno je da čelnik vlade članice EU otvoreno najavljuje kršenje zakona”, kazala je ona i pozvala vladu u Berlinu da se suprotstavi gradnji novih elektrana u Češkoj koje bi, kaže, predstavljale pretnju i za Nemačku i za Evropu.

1 KOMENTAR

  1. Наравно, и онда ћете на ту струју да пуните аутомобиле на електрични погон, за које ћете тврдити да су еколошки прихватљиви ! И сваком лепо, ко’ памети нема.

Comments are closed.