“Moralna dužnost kad vlasti siluju zakon”: Predstava “Voks dei – građanska neposlušnost”

0

Građanska neposlušnost je moralna dužnost u društvenoj situaciji u kojoj predstavnici zakona siluju zakon. Ovo je pozorišna predstava o toj situaciji, o toj moralnoj dužnosti i o slobodi koju građani mogu da izbore u protestu protiv jedne nedemokratske vlasti, najavili su iz opštine Stari grad.

U Republici Srbiji ugrožen je i sam izborni proces – neregularnošću biračkog spiska i načina glasanja, uzurpacijom medija i drugim brojnim oblicima povređivanja prava koje vlast vrši i podstiče. Stoga građanke i građani Srbije imaju zakonsku obavezu da smene vlast. To pravo je u temelju ideje liberalizma i demokratije: ako vlast radi nelegalno, građani imaju legitimno pravo da je smene.

Na sceni, četvoro performera i tri muzičara pokazuju prizore iz praksi građanske neposlušnosti, nasuprot primerima aktuelnog drastičnog narušavanja demokratskih procedura. Svaka scena propraćena je poučnim songom. Tekstualne izvore za songove autor nalazi u našoj epskoj poeziji, ali i u našoj i evropskoj teoriji liberalizma – od Voltera i Toroa do Isaije Berlina, od Božidara Grujovića do Hane Arent.

Predstava se završava ironijskom inscenacijom sudskog procesa najvišim nosiocima republičke vlasti, za koje postoji dokazni materijal da su povredili Ustav i važeće zakone Republike Srbije. Pozorište, dakle, može da bude učiteljica društva i njegove budućnosti.

Opština Stari grad zajedno sa Ustanovom kulure Stari grad kao izvršnim producentom omogućila je jednom od naših najboljih pozorišnih stvaralaca Zlatko Paković da se svojim autentičnim izrazom osvrne na aktuelni društveni trenutak u kome vlast ignoriše zehteve građana koji protestvuju više od četiri meseca i odbijaju bilo kakav dijalog.

U predstavi igraju i pevaju Ivan Jevtović, Igor Filipović, Vuk Zekić, Nevena Filipović.

Muzičari su Miloš Nikolić, Boris Hložan, Bogdan Đurđević, a kompozitor Miloš Nikolić.