“Morali su da uvaže zahteve svih strana, poštujem to”: Vučić razgovarao sa posrednicima iz EP o međustranačkom dijalogu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa evropskim posrednicima u dijalogu srpske vlasti i opozicije koji su ga obavestili o stanju i rezultatima u tom procesu.

Sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, i izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je izrazio uverenje da će predizborni proces biti u skladu “sa najvišim demokratskim standardima i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa” jednom od najvažnijih procesa u funkcionisanju države, navodi se u saopštenju.

Posrednici iz Evropskog parlamenta su, kako se navodi, ocenili dosadašnju saradnju kao konstruktivnu i obavestili Vučića o budućim koracima.

Vučić je rekao da poštuje “njihov težak rad i zalaganje” i da zna da su, kao posrednici, “morali da uvaže” zahteve svih strana, stoji u saopštenju.

On je, kako se navodi, “posebno naglasio” da je unapređenje izbornih uslova stalan proces u svim demokratskim uređenjima i dodao da su predstavnici svih relevantnih institucija države bili spremni da čuju konstruktivne sugestije kako bi na adekvatan način bila kreirana izborna atmosfera.

Međustranački dijalog uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta nastavlja se danas i sutra u Beogradu.

Uoči dijaloga, predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn odvojeno su razgovarali sa Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.