“Mora da se zna red. Na prvom mestu su građani, na drugom stranka, na trećem lične ambicije…”

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac na današnjoj sednici Glavnog odbora izjavio je da je rukovodstvo te partije predstavilo jasan program koji podrazumeva vraćanje poverenja gradjana i kredibiliteta DS, a to će moći da ostvare samo ako se reformišu.

“Važno je da utvrdimo okvir budućeg delovanja i da se pobrinemo da praksa ‘večitih funkcionera’ bude ukinuta i upravo to je tema današnje sednice Glavnog odbora. Demokratska stranka nije tek stranka, Demokratska stranka je institucija demokratije u ovoj državi, jedna od retkih institucija koja ne da na sebe”, rekao je Lutovac, a saopštila DS.

Prema njegovim rečima, za nju politika nije biznis, ni način da se ostvare lične ambicije, već borba za javno dobro.

“Lične ambicije nisu problem, ali mora da se zna red: na prvom mestu su gradjani, na drugom stranka, na trećem lične ambicije”, rekao je Lutovac u svom obraćanju članovima i članicama Glavnog odbora.

Kazao je i da se ne slaže sa tvrdnjama da je Srpska napredna stranka ukrala politiku Demokratske stranke i da zato demokrate treba da je podrže.

“To naprosto nije tačno. Svi znamo šta to znači, to je kandidovanje za omiljenog opozicionara Aleksandra Vučića, a Demokratska stranka to neće biti. Demokratska stranka je najveća potencijalna opasnost po ovaj režim. Da nije tako, ne bi se vlast toliko bavila nama, a bitni smo iz jednog veoma važnog razloga: ne postoji mesto u Srbiji, ne postoji selo, gde nemate nijednog žutog”, rekao je predsednik demokrata.

On je podsetio na  obećanje da će reformisati stranku i vratiti je članstvu i gradjanima i rekao da oni to obećanje ispunjavaju.

“Upravo zato podrška Demokratskoj stranci raste iz dana u dan. U poslednjih mesec dana učlanilo se oko 80 novih ljudi, a dobili smo pojačanje i u okviru Gradjansko demokratskog kluba, Političkog saveta i Resornih odbora”, naveo je Lutovac.

On je istakao da DS danas ima “ubedljivo najjači tim za evropske integracije u Srbiji”.

“Sofija Mandić i Vladimir Medjak biće nam važni za debatu u domenu ljudskih prava i evropskih integracija u okviru GDK-a, Maja Lukić-Radović nova je članica našeg Političkog saveta, a posebno će nam biti važan doprinos koji će dati mladi ljudi, školovani u inostranstvu – Borisav Radojković u resoru za privredu, Nemanja Backović u resoru za inovacije i tehnološki razvoj i Milivoje Zdravković kroz komunikaciju sa medjunarodnim finansijskim institucijama”, rekao je Lutovac, a prenela informativna služba DS.

Sednici Glavnog odbora prisustvovali su i profesor Čedomir Čupić, Dragoljub Bakić, Žarko Trebješanin, sudija u penziji Zoran Ivošević, Milojko Pantić, Vojin Rakić, profesor Ivan Vujačić i Gordana Matković. 

Na njoj je, pored redovnog izveštaja predsednika i predsednika Izvršnog odbora stranke, razmatran i usvojen i novi predlog Statuta koji će se uskoro naći i pred Skupštinom stranke.