Stejt department od sada traži od skoro svih podnosilaca zahteva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim mrežama, stare i-mejl adrese i brojeve telefona.

Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahteva za dobijanje imigrantske i neimigrantske vize: „Nacionalna bezbednost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtevima za vizu i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu bezbednosnu proveru“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, a prenosi VOA.

Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provere kako bi se zaštitili američki građani. Ranije su korišnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahteva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu proveru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija. Kako navodi AP, procenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahteva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju.

Očekuje se da će promena, koja je predložena u martu 2018. godine, uticati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahteve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine. U novim pravilima za podnošenje zahteva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahteva od podnosilaca zahteva da obezbede sve naloge koje su imali u proteklih pet godina. Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahteva moraju da pruže broje telefona koje su koristili u proteklih pet godina, i-mejl adrese, a zahteva se i da obezbede status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od zahteva su jedino izuzeti podnosioci zahteva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.

Komentara

 1. VIZE ZA PUTOVANJA NA MJESEC
  2. juna 2019. 14:13

  Oni će smisliti i vize za putovanja na Mjesec, na kojem si bili kao Vulinov jednodnevni štrajk glađu na BBC-u!

 2. Igor
  2. juna 2019. 14:29

  Moja sestra je prije mjesec dana predala papire za vizu da putuje turistički u SAD i dobila je veoma lako.BiH je državljanka i mi smo se iznenadili da je sve tako glatko i lako prošlo.Vizu je dobila na tri mjeseca.Za turiste je tako, pogotovo iz BiH a za ostale ne znam.

 3. Njego štrajk glađu nije bio ni na CNN-u, ustvari, možda je bio samo na Pinku i Happy TV, dakle, možda nije bio čak na RTS-u, iako se čini kao da i RTS ima barem jednog brata blizanca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.