Momirović: “Vlasnici nelegalizovanih objekata, njih 90 odsto, časni su ljudi. Kriminalce nećemo abolirati…”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/Djordje Krstic/DS)

(Beta) – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kazao je danas da su vlasnici nelegalnih objekata, njih 90 odsto, “pošteni i časni ljudi, koji su tome pribegli da bi rešili socijalno pitanje”, kao i da su trenutno angažovane dodatne inspekcije kako bi se sprečila potencijalna “eksplozija divlje gradnje”. 

Govoreći o problemu legalizacije objekata, Momirović je za TV Prva kazao da se sadašnjim tempom proces legalizacije i uknjižbe neće završiti do 2023. godine, kako je prvobitno bilo planirano.

“Ljude koji su u kriminalnom ponašanju videli priliku za zaradu nećemo abolirati. Po našoj evidenicij 88 odsto nelegalnih objekata (nije zato građeno). Još uvek je rano da se govori o procesu uknjižbe”, dodao je Momirović. 

Ministar je naveo da je u Srbiji trenutno aktivno 80.000 gradilišta, da je u izgradnji infrastruktura vredna oko 23 milijarde evra, što znači da se ovde trenutno gradi više autoputeva nego u svim zemljama okruženja zajedno. 

“Na izgradnji Moravskog koridora angažovano je svaki dan oko 2.000 ljudi. To će biti najmoderniji i najbolji auto-put u Srbiji kada ga završimo, što je prema ugovoru i dinamici 2023. godine”, rekao je Momirović, koji je dodao i da će savremena pruga Beograd-Novi Sad biti izgrađena do decembara, a puštena u rad tokom februara.