Izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina o razgraničenju na Kosovu je katastrofa i za krivičnu odgovornost, rekao je za N1 Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma Kosova i Metohije. Podela Kosova bi, prema njegovom mišljenju, samo otvorila nove probleme i umesto toga predlaže da se snage usmere ka jačanju Srba u pokrajini.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče da se zalaže za što hitnije razgraničenje sa, kako je rekao, „Šiptarima“, jer će Srbija samo tako moći da nastavi da se bavi sobom i svojim narodom. Momčilo Trajković je takvu izjavu u Novom danu TV N1 ocenio kao katastrofalnu, i za krivičnu odgovornost.

„Tek podela otvara probleme. Šta podela znači za nas 80.000 ispod Ibra? Gde ćemo mi biti? U velikoj Albaniji? To je poziv nama da već napustimo tu teritoriju“, upozorio je on.

Trajković smatra i da bi, uprkos protivljenju Nemačke i Francuske, i Evropa prihvatila podelu ukoliko bi se o tome dogovorili Beograd i Priština, dok politički predstavnici Albanaca na Kosovu imaju, kako je rekao, zahtev pride, a to je tzv. Preševska dolina. „To onda postaje princip, i kuda bi to vodilo“, upitao je gost Novog dana.

Rešenje, prema njegovim rečima, treba tražiti kroz proces koji bi ojačao srpski narod na Kosovu. „Naš narod je u katastrofalnoj situaciji, mora da se politički, ekonomski i nacionalno uspravi. Mora da se koristi to vreme, da taj narod koji je dole, koji će sve to izdržavati, bude sposoban da ostane dole“, kazao je.

Kao dugoročno kompromisno rešenje za Kosovo vidi to da pokrajina postane „evroregija“ kojom bi na određeni period upravljala EU, i da se u tom procesu traže konačna rešenja, a ne, kako je rekao, da se preko kolena sprovede podela. Podseća da je taj predlog 2007. izneo i tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici, a prošle godine i aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Taj sastanak sa Vučićem je, prema njegovim rečima, bio korektan i predsednik je prihvatio predloge da se ojača pozicija srpskog naroda na Kosovu.

„Razgovarali smo o jevrejskom konceptu, da narod ojača, da se odustane od stranačke politike, razgovarali smo o donošenju zakona o fondu za Kosovu i Metohiji, da se reguliše trošenje sredstava, da ono bude u funkciji opstanka, a ne da potpomaže iseljavanje“, naveo je Trajković ističući da se pola godine kasnije ništa nije dogodilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.