“Molio sam ga da ne igra tog dana. Bio je uporan. Satreo se na sceni…”: Četiri godine od odlaska Milorada Mandića Mande

0
Foto: Igor Pavićević

Danas se navršava četiri godine od smrti glumca Milorada Mandića Mande. Milan Karadžić, reditelj predstave tokom koje je Manda preminuo prisetio se kolege i prijatelja s kojim je godinama sarađivao.

“Bio je veliki glumac, ogromnog dara i harizme. Imao je fantastičan osećaj za humor, poseban. Osvajao je svojim šarmom i finim osećajem za komediju”, istakao je Milan Karadžić, reditelj i umetnički direktor Pozorišta “Boško Buha” za Nova.rs.

Karadžić je režirao predstavu “Petar Pan” u kojoj je Mandić glumio Kapetana Kuku. Tokom premijernog izvođenja, u Ustanovi kulture “Vuk”, Mandi je pozlilo nakon čega je preminuo.

“Svakog dana se u pozorištu setimo Mande, jer je otišao na sceni, igrajući uporno. Imao je problema sa srcem i ja sam ga molio da odložimo igranje te predstave, jer je bilo užasno vruće, preko 30 stepeni. Ali je on bio uporan kako bismo se dokazali i krenuli u rekonstrukciju pozorišta. Satreo se na sceni”, ispričao je Karadžić.

Prisetio se da je prvi put radio sa Mandom 1986. godine kada ga je pozvao da glumi Miloša Pocerca u predstavi “Bajka o Vuku i Srbima” Milovana Vitezovića, adaptaciji prve epizode serije “Vuk Karadžić”.

“Ja sam 1986. pozvan da radim u Pozorištu Boško Buha. Tada je upravnik bio Ljubivoje Ršumović. Manda je bio mladi glumac, student treće ili četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti, i pozvao sam ga da igra jednu lepu ulogu. Tu su bili i Nenad Nenadović, Boda Ninković, Olga Odanović, mlada generacija koja je sa mnom došla u ‘Buhu’. Posle godinu i po dana Manda i ja smo primljeni u stalni radni odnos i od tada smo radili zajedno”, evocirao je uspomene Karadžić.