Slavko Mršević, tinejdžer kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake video barem za vreme odmora, napisao je emotivno pismo Ministarstvu u kojem moli da mu dozvole da pohađa školu sa svojim vršnjacima i ide na proslavu mature, prenose mediji.

Prošle nedelje Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dečak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu, prenosi Buka.

„Želim da vas zamolim da me pustite sa mojim drugovima budem u učionici makar mesec dana i da posle odem sa njima na matursku proslavu jer mi oni mnogo nedostaju. Obećavam da ću biti dobar u školi i da mojoj sreći neće biti kraja ako mi ukažete ovu milost“, stoji u njegovom pismu koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Tim povodom Slavko, je pisao resornom ministarstvu.

Slavko je šesnaestogodišnjak koji ima dijagnostikovan Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospeo u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovaj slučaj je krajem prošlog meseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu. Sud je doneo presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvete Republike Srpske prekršili zakon i prava autističnog dečaka Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.