“Molim da pustite mog supruga na miru”: Prva dama Češke zamolila javnost da čeka strpljivo da predsednik Zeman ozdravi

0
Foto Beta/ (AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – Supruga predsednika Češke, Ivana Zeman, nakon sve jačih kritika u javnosti da se nedeljama ništa ne zna o tome koliko je bolestan njen suprug Miloš Zeman zamolila je danas javnost za strpljenje i javnost i novinare da mu daju vremena da prikupi snage.

“Predsednik i skoro 30 godina moj suprug i otac moje ćerke, koga volim, je u bolnici. Kao mediji interesujete se za njegovo stanje, što je razumljivo. Mogu samo da potvrdim da je na lečenju koje iziskuje vreme. Smatram da nagadjanja o dijagnozama i prognozama nisu moralna”, kazala je prva dama Češke sa kojom je pred novinare izašla i njihova ćerka Kateržina.

Predsednička kancelarija najavila je ranije danas konferenciju za novinare s tim da će javnost konačno biti obaveštena o stanju zdravlja šefa države ali umesto toga samo je prva dama zamolila medije i javnost da budu strpljivi jer je Zemanu potrebno vreme da prikupi snage i počne da se oporavlja. 

“Želim da vas zamolim da budete strpljivi. Informisaću vas kakav je dalji razvoj. Molim da pustite mog supruga na miru”, kazala je u kratkom obraćanju novinarima Zeman.

Senat češkog parlamenta zatražio je ove sedmice od Predsedničke kancelarije da saopšti zbog ustavnih obaveza šefa države posle parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra da li i kada će bolesni predsednik moći da se vrati svojim obavezama, ne ulazeći u dijagnozu i da li će izaći iz bolnice. 

Miloš Zeman (77) je prema saopštenju Centralne vojne bolnice u Pragu posle dramatičnog prevoza u bolnicu u nedelju u stabilizovanom stanju a njegov lekar Miroslav Zavoral saopštio je tada da ne sme javnosti da kaže dijagnozu jer Zeman to ne želi, već samo to da se radi o komplikacijama hroničnog oboljenja.

Predsednička kancelarija prvo je krila da je predsedniku Zemanu bilo bilo šta ozbiljnije od toga da je dehidriran i iscrpljen kada je prvi put ove jeseni do 22. septembra osam dana ležao u bolnici, iako su mediji iz nezvaničnih izvora a i od Zemanovog prijatelja bivšeg predsednika Vaclava Klausa dobili potvrdu da mu se gomila voda u trbušnoj duplji zbog problema sa jetrom.

Tek na dan izbora, kada je otkazivao tačku po tačku programa predsednika, portparol Jirži Ovčaček priznao da je Zeman bolestan već dve nedelje ali bez obzira što je prevezen hitno na odeljenje intenzivne nege gde leže pacijenti u kritičnom stanju ili kojima su ugrožene vitalne funkcije kancelarija predsednika tvrdi da je Zeman u stanju da radi i obavlja svoju funkciju.

Nagadjanja i bojazni pojačava i to što je poslednji od zvaničnika koji je video Zemana i razgovarao sa njim bio odlazeći premijer Andrej Babiš neposredno pred Zemanov prevoz u bolnicu a od tada niko osim predsednikovog tima, porodice i lekara predsednika nije video.